Eveniment

Topul companiilor de pensii private cu zece zile inainte de "inchiderea urnelor"

Topul companiilor de pensii private cu zece zile inainte de "inchiderea urnelor"

Click pentru imaginea marita

08.01.2008, 17:41 34

Circa 288.000 de romani eligibili si-au ales compania de pensii private in ultimele trei saptamani, totalul general ajungand astfel la aproape 3,2 milioane de acte de aderare semnate. Ieri a avut loc cea de-a saptea raportare bilunara a numarului de clienti, dupa trei luni si jumatate, dintr-un total de opt raportari (patru luni).
Raportarea de ieri a adus cel mai mic plus de clienti noi dintre toate cele sapte runde de raportare de pana acum, piata fiind tot mai aproape de acoperire completa, iar clientii eligibili - tot mai greu de gasit pentru agentii de vanzare. Concentrarea pietei s-a redus usor, dar a ramas la cote ridicate: primele doua companii au atras 58,5% din numarul total de clienti (fata de 58,8% la raportarea anterioara), primele cinci companii au atras 82% (fata de 82,4%), iar primele zece au atras 98,1%.
Prin urmare, ultimele 8 companii din clasament isi disputa restul de 1,9% din numarul de clienti de pe piata.
Liderul al pensiilor obligatorii ramane ING, care si-a marit ieri avansul fata de compania de pe locul doi. ING are un total de aproape 1.070.000 de clienti, adica 33,5% din piata. Pe locul secund se situeaza Allianz-Tiriac, cu peste 800.000 de clienti (25%), iar pe locul al treilea Generali (cu aproape 305.000 de clienti si o cota de 9,5%). Pe locurile patru si cinci s-au mentinut Aviva si Interamerican. De altfel, primele sase companii din top si-au pastrat pozitiile anterioare.
Primii trei clasati sunt in acelasi timp si singurii care si-au depasit deja, cu doua saptamani inainte de final, obiectivul de vanzare anuntat la inceputul campaniei de aderare: un milion de clienti pentru ING, 800.000 pentru Allianz-Tiriac si 300.000 pentru Generali.
Singura modificare de clasament a avut loc intre locurile 7 si 8: BCR a luat ieri fata BT Aegon, diferenta dintre numarul total de clienti ai celor doua companii fiind mai mica de 500. BCR a urcat pe 7 si este in acest moment cea mai bine plasata companie de pensii deschisa de o banca, iar BT Aegon a picat pe locul al optulea.
Marea majoritate a companiilor au suferit de pe urma incetinirii vanzarilor, cu cateva exceptii. In top 10, doar trei companii au reusit ieri sa raporteze mai multi clienti decat la runda anterioara de raportare: ING (care si-a consolidat astfel prima pozitie), Interamerican (care a reusit sa ramana in fata rivalilor de la AIG) si BRD. Restul companiilor de pensii au adus ieri la Casa Nationala de Pensii (CNPAS) mai putine acte de aderare decat la raportarea anterioara.
Desi schimbarile de pozitii din clasamentul general au fost destul de putine in ultimele doua luni, inca exista loc pentru posibile surprize la ultima runda de raportare (programata pe 25 ianuarie). Diferente ale numarului de clienti sunt mici intre locurile 5 si 6 (Interamerican si AIG), 7 si 8 (BCR si BT Aegon) si 11, 12 si 13 (Bancpost, OTP, Prima Pensie). Aderarea initiala la pensiile private obligatorii se incheie pe 17 ianuarie anul acesta, astfel ca au mai ramas doar 10 zile in care salariatii sub 35 de ani trebuie sa isi aleaga un fond de pensii private. Dupa ultima raportare va avea loc loteria pensiilor private, unde un program informatic ii va distribui automat intre cele 18 fonduri de pensii pe salariatii sub 35 de ani care nu au semnat cu niciun fond sau care au semnat mai multe acte de aderare.
Dupa loterie, companiile de pensii isi vor pastra cota de piata detinuta anterior, intrucat redistribuirea automata se va face proportional cu numarul de clienti deja atrasi de fiecare fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO