Eveniment

Transgaz: Nu stim cand vor veni gazele

14.01.2009, 18:31 16

Livrarile de gaze rusesti catre piata locala nu au fost reluate in cursul zilei de ieri asa cum anuntau oficialii Gazprom, UE amenintand oficialii de la Moscova cu masuri in justitie daca situatia se prelungeste.

"Nu ajung gazele la noi nici azi (ieri - n.r.) si nu am primit nicio infomare in legatura cu data la care acestea ar putea fi reluate. Tot ce stim este ca livrarile au fost din nou sistate. Undeva s-au oprit, fie in Rusia, fie in Ucraina", a declarat Ioan Rusu, directorul general al Trangaz.
Potrivit unor oficiali ai Gazprom citati de un post de televiziune rus, gazele ar fi urmat sa ajunga in Romania in cursul zilei de ieri in jurul orei 16.00. Intre timp insa razboiul dintre Rusia si Ucraina, cele doua tari de care depinde alimentarea cu gaze a UE, a escaladat, livrarile fiind intrerupte. Astfel, Gazprom acuza Ucraina ca refuza sa permita tranzitul gazului destinat Balcanilor, Republicii Moldova si Slovaciei, una dintre cele mai afectate tari in aceasta criza, in timp ce Ucraina spune ca Gazprom face imposibil din punct de vedere tehnic tranzitul gazului, potrivit AFP, citata de Mediafax. Tot Gazprom mai spune ca de fapt gazul rusesc ce a fost pompat in sistemul ucrainean de transport a fost furat.
"In cazul in care gazul este furnizat astazi (miercuri), el va fi imediat trimis catre Europa", a declarat IuliaTimosenko, premierul ucrainean.
Premierul rus Vladimir Putin a sugerat Comisiei Europene (CE) sa exercite mai multa presiune asupra Ucrainei pentru furnizarea de gaze catre UE. La randul ei, CE a amenintat ca va aplica acest sfat, dar nu numai in cazul Ucrainei.
Presedintele CE Jose Manuel Barroso a amenintat ieri Rusia si Ucraina cu actionarea in justitie de catre companiile europene din domeniul gazelor daca livrarile de gaz catre UE nu sunt reluate "urgent", potrivit AFP, preluat de Mediafax.
"Vreau sa trimit un mesaj clar Moscovei si Kievului. Daca acordul cu UE nu este onorat in mod urgent, Comisia Europeana va sfatui companiile europene sa aduca acest caz in fata justitiei si va cere statelor membre sa ia masuri pentru a gasi mijloacele alternative de aprovizionare energetica si de tranzit", a declarat Baroso.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO