Eveniment

Trezoreria se va finanţa de pe piaţa externă doar în euro în acest an

Trezoreria se va finanţa de pe piaţa externă doar în...

Autor: Claudia Medrega

22.01.2015, 00:04 206

Ponderea împrumuturilor în euro în structura datoriei publice guverna­men­tale a crescut în ultimii ani spre 50%, nivel comparabil cu cel al împru­mu­turilor în lei, care au depăşit 100 mld. lei, în timp ce datoria publică ex­pri­mată în franci elveţieni reprezinta la sfâr­şitul lunii noiembrie 0,02% din total, respectiv echivalentul a 64 mil. lei.

Ministerul Finanţelor intenţionează să se împrumute în acest an de pe pie­ţele externe doar în euro, iar prima emi­siu­ne de eurobonduri va fi în primul trimestru, cel mai probabil în martie, po­­trivit şefului Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu. „În acest an ne vom finan­ţa la extern doar în euro. Vom sta de­par­te de pie­ţe­le de dolari, din cauza dife­ren­ţialului“, sus­ţine Nanu.

În martie este scadentă o emisiune de eurobonduri de 1 mld. de euro şi în iu­lie ajung la maturitate obligaţiuni în eu­ro emise pe piaţa locală de aproape 900 mil. euro.

Trezoreria intenţionează să atragă în 2015 de pe pieţele internaţionale îm­pru­muturi externe prin programul MTN de 2,5-3 mld. de euro.

Ponderea împrumuturilor în euro era în 2008 mai mică de 30% din struc­tura datoriei publice guvernamentale, iar la sfârşitul lunii noiembrie 2014 a ajuns la aproximativ 47%, respectiv 124,7 mld. lei. Datoria denominată în lei a ajuns anul trecut la 113,8 mld. lei, res­pectiv 43% din total. Pe de altă parte, îm­prumuturile în dolari repre­zen­­tau 9% din total, respectiv 24 mld. lei, iar datoria publică exprimată în franci elveţieni era la sfârşitul lunii no­iem­brie de 64,2 mil. lei. Datoria publică gu­ver­namentală a totalizat în noiem­brie 2014 de 265,6 mld. lei, iar datoria publică totală a depăşit 280 mld. lei.

Ministerul Finanţelor a fost foarte activ pe pieţele externe în ultimii ani, iar 2014 nu a făcut excepţie, obliga­ţiu­nile lansate anul trecut însumând apro­xi­mativ 4,4 mld. de euro. Cumulat, por­to­foliul de obligaţiuni externe lansate de Ministerul Finanţelor care ajung la sca­­denţă în următorii zece ani a ajuns la pra­gul de 14 mld. euro, un volum re­cord care a adus România pe radarele unei categorii mai largi de investitori şi a transformat-o în acelaşi timp într-un cli­ent căutat de marile bănci de investiţii.

2014 a fost anul premierelor la cate­go­ria bonduri externe. Ministerul Finan­ţelor a lansat în premieră titluri în do­lari pe 30 de ani şi s-a împrumutat în euro la un cost mai mic de 3%. Anul tre­cut Trezoreria a împrumutat 2 mld. dolari şi 2,75 mld. euro, prin patru emi­siuni de obligaţiuni. În dolari, împru­mu­turile au fost realizate pe 10 şi 30 de ani, la dobânzi de 5% şi respectiv 6,2%. Sumele împrumutate în ultimii ani din SUA au ajuns la 5,75 mld. de dolari.

Trezoreria îşi propune să treacă de la o structură echilibrată a finanţării între piaţa internă şi cea externă la o creş­tere a ponderii pieţei locale până la 70% la nivelul lui 2016. Un alt obiectiv este extinderea maturităţii medii a portofoliului pentru optimizarea servi­ciului datoriei şi evitarea acumulării de vârfuri de plată riscante.

„Vedem cerere în creştere pentru in­strumentele noastre şi chiar pe zona care ne interesează, adică pentru sca­denţe lungi. Nevoile de finanţare au scă­zut, ceea ce ne este şi mai favorabil“, apreciază Nanu.

Necesarul de finanţare este de aproximativ 50 mld. lei în acest an, însă Ministerul Finanţelor nu are o misiune uşoară în condiţiile în care în lunile aprilie şi octombrie sunt vârfuri de plată a datoriei, ajungând la sca­den­ţă titluri de stat de peste 7 mld. de lei.

Randamentele la care s-a îm­pru­mu­tat statul atât de pe pieţele externe, cât şi de pe piaţa internă au fost în scădere în ultimii ani, ajungând pentru unele scadenţe chiar la minime istorice.

Pe piaţa internă, Trezoreria a vân­dut obligaţiuni denominate în euro în va­loa­re de aproape 929 mil. euro, iar îm­­pru­muturile în lei au depăşit anul tre­cut 40 mld. lei. Şi în acest an Ministerul Finan­ţelor trebuie să împrumute peste 40 mld. lei pentru a finanţa deficitul bugetar şi a refinanţa titlurile de stat sca­dente în acest an.

Pe de altă parte, începând din acest an Ministerul Finanţelor începe să ramburseze şi împrumutul de 5 mld. de euro contractat la începutul crizei de la Comisia Europeană, prima tranşă fiind de 1,5 mld. euro.

Nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în 2015 denominate în lei şi în euro este în sumă de 28,1 mld. lei, din care cea mai mare parte, respectiv 24,2 mld. de lei, este aferentă emisiunilor în lei, potrivit informaţiilor anunţate de Ministerul Finanţelor. Totodată, pentru finanţarea deficitului (prognozat la 1,83% din PIB) este necesară suma de 13 mld. de lei. Deficitul urmează să fie finanţat în proporţie de 60% de pe piaţa internă şi 40% de pe piaţa externă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24