Eveniment

Tudor serban, ME: Cu criza gazelor, am facut de fapt economie

28.01.2009, 20:02 11

Criza gazelor nu a adus nicio pierdere pe plan local, in contextul in care industria stagna, iar trecerea termocentralelor pe pacura a produs o economie deoarece pretul acestui combustibil este mai mic decat cel al gazelor de import, a declarat ieri pentru ZF Tudor Serban, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei (ME).
Romania a fost privata timp de doua saptamani de importurile din Rusia in valoare de circa 70 mil. dolari.
"Nu a fost nicio paguba pe plan local care sa poate fi cuantificata in pierderi pentru economie. Industria era intr-o stare de stagnare chiar si inainte de aceasta perioada, a continuat sa fie in stagnare si pe perioada conflictului si continua sa fie si acum. A fost de fapt o economie", spune Serban.
El a adaugat ca, in cazul companiilor care au contracte cu intermediarii de gaze si care se vor decide sa solicite despagubiri, acestea vor fi date de WIEE si IMEX Oil, cele doua firme prin care gazele rusesti intra pe piata locala.
Serban a mentionat ca in cazul unor unitati de producere a energiei electrice care functionau pe gaze, cum este cazul Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), nu s-au inregistrat pierderi, ba dimpotriva.
"Elcen a produs mai putin si in concluzie a consumat mai putin gaz. Trecerea pe pacura nu a produs pierderi, pentru ca acest combustibil este mai ieftin acum decat gazul", a mai spus reprezentantul ME. Potrivit acestuia, Elcen va plati exact consumul de gaze inregistrat in acesta perioada si nu cel specificat in contract, care este mai mare.
"De obicei plata se face pentru o anumita cantitate fixa, dar in acest caz am reusit sa obtinem efectuarea unei plati in funtie de cantitatea de gaze consumata", mai spune Serban
In ceea ce priveste companiile Distrigaz Sud, E.ON Gaz Romania sau Romgaz, care au contracte de achizitie incheiate cu cei doi mari intermediari - WIEE si Imex Oil - eventualele daune vor fi platite de aceste doua companii.
"Exista niste clauze contractuale privind cantitatile si platile in cazul in care acestea nu sunt livrate conform termenilor contractuali. Companiile care au astfel de contracte se pot adresa celor doi intermediari in functie de pagube. Dar, spre exemplu, Distrigaz Sud si E.ON Gaz au consumat mai mult in aceasta perioada decat ceea ce se prevedea in contract, caz in care trebuie sa plateasca mai mult. Fiecare companie va plati exact cat a consumat. Oricum, daunele pentru nelivrarea cantitatilor de gaze catre companiile romanesti vor fi platite de cei doi intermediari, WIEE si Imex Oil, in cazul in care acestea vor fi cerute. Mai departe, de unde cer banii WIEE si Imex Oil, este treaba lor", mai spune Serban.
WIEE este un joint-venture intre Gazprom si Wintershall, companie germana detinuta de grupul BASF, iar Imex Oil este o companie inregistrata in Cipru, care face parte din portofoliul omului de afaceri rus Vitali Matsitski care controleaza si grupul Vimetco, proprietarul combinatului Alro Slatina.
Reprezentantii Romgaz, Distrigaz Sud si ai E.ON Gaz Romania nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei privind problema solicitarii unor despagubiri.
"De la inceputul crizei, toata lumea a fost supusa unui anumit regim. Petrom si Romgaz au scos din depozite maximul zilnic admis, iar pentru consum au fost stabilite anumite reguli: au continuat sa fie alimentate in regim normal unitati precum spitalele, scolile, consumatorii casnici, anumite termeocentrale au trecut pe utilizarea de pacura, in timp ce anumiti consumatori industriali si-au redus consumul sau au fost inchisi", mai spune Serban.
Pe perioada crizei gazelor, marile combinate chimice au fost inchise, dar acesta decizie trebuia oricum luata din cauza conditiilor de piata nefavorabile
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO