Eveniment

Tudor Serban, ME: Distribuitorii de gaze sunt supraprotejati

25.01.2009, 18:58 26

Oficialii Ministerului Economiei (ME) spun ca privatizarea companiilor aflate in portofoliu se va face de acum inainte doar prin Bursa de Valori, dar ca probabil nu va avea loc niciun proces de listare anul acesta din cauza situatiei financiare internationale.

"Perioada vanzarii cu un partener strategic a trecut si s-a vazut ca nu de fiecare data aceasta a fost o decizie buna. Vom continua privatizarea companiilor din portofoliu, dar prin listarea unor pachete de 10-20% pe Bursa, nu prin vanzarea catre unele companii private care pana la urma sunt detinute tot de un stat", a declarat Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei.
Oficialul ministerului a lansat un atac dur asupra Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), acuzand reglementatorul pietei de atitudine "parinteasca" fata de companiile private de gaze si de un comportament discriminatoriu fata de companiile de stat din energie. ANRE, care este o institutie in subordinea guvernului, conducerea fiind numita de catre primul-ministru, respinge aceste acuzatii si spune ca este vorba doar de metodologii diferite.
"Am constatat atitudini favorabile catre companii cu capital privat, cum ar fi Distrigaz Sud, E.ON Gaz Romania si chiar Petrom, lucru care aduce un deserviciu tuturor categoriilor de consumatori. Cei care au cerut cresterea pretului la gaze s-au bucurat imediat de acest lucru. Nu acelasi lucru s-a intamplat in ceea ce priveste energia electrica. Rolul ANRE este sa fie echitabil cu toti, nu sa se comporte mai parinteste cu altii", a precizat Serban.
"Este vorba de metodologii diferite in ceea ce priveste piata gazelor si a energiei electrice. Nu stiu pe ce se fundamenteaza aceste acuze", a explicat Niculae Opris, vicepresedintele ANRE.
Toti producatorii de energie locali sunt detinuti de statul roman. Cei doi mari distribuitori de gaze, Distrigaz Sud si E.ON Gaz, sunt controlati de grupul franco-belgian GDF Suez, respectiv E.ON (Germania).
Totodata, Petrom este detinut de grupul austriac OMV. Pe piata distributiei de electricitate cinci din cele opt companii de profil sunt private, controlate de CEZ (Cehia), Enel (Italia) si E.ON, restul fiind de stat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO