Eveniment

Udrea se declară depăşită de situaţia de pe litoral după doi ani de când e ministru

Autor: Iancu Liviu

30.01.2011, 23:35 20

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, adeclarat sâmbătă la Forumul Naţional de Turism de la Mamaia căşansele ca lucrurile să se îndrepte pe litoral nu sunt foarte marişi susţine că vina pentru această situaţie revine autorităţilorlocale.

"Acum doi ani, când eram proaspăt numită ca ministru, am venitcu optimism pe litoral. Se întâmpla tot la Mamaia. Astăzi nu mai amacelaşi optimism. Şansele ca lucrurile să se îndrepte aici nu suntfoarte mari", a spus Udrea.

Ea a adăugat că starea proastă a litoralului este cauzată defaptul că după 20 de ani se aşteaptă ca ministerul să rezolve ceeace au încurcat autorităţile locale.

Udrea a amintit de proiectul de lege a turismului, pe care depeste un an ministerul se "chinuie" să îl finalizeze.

"De fiecare dată se întâmplă câte ceva, ba o schimbare fiscală,ba recomandări din partea dumneavoastră (n.r. - a agenţiilor deturism - n. red.). Legea este gata, a primit toate avizele, dar şiaşa sunt convinsă că este perfectibilă. Mai sunt lucruri pe care osă putem să le îndreptăm. Dacă vrei să mulţumim turiştii care vorsă stea pe litoral şi să se odihnească, îi nemulţumim pe cei carevor să stea în cluburi. Trebuie să delimităm zonele unde stau celedouă categorii de turişti, care staţiuni de pe litoral sunt pentrucei care vor să stea în locuri zgomotoase şi care pentru turiştiicare vin la odihnă", a afirmat Udrea.

Ea a adăugat că litoralul este un produs turistic de interesnaţional, nu local.

"Nu putem lăsa la bunul plac al unui primar modul cum sedezvoltă o staţiune. Acest lucru este vizibil dacă ne uităm cum seconstruieşte astăzi pe litoral. Primarul ar putea să se întrebe dece se construieşte pe plaja de pe Mamaia. În condiţiile în care noivenim să demolăm construcţiile ilegale, iar iarna se construieştela loc, nu putem vorbi despre parteneriat cu autorităţile locale",a spus ministrul.

Udrea crede că felul în care a fost construită staţiunea Mamaiao face atractivă doar pentru turismul de week-end.

"Nu mai este atractivă pentru cei care vor să-şi petreacăvacanţa aici. Această dezvoltare din Mamaia ar trebui să seoprească. În celelalte staţiuni, nefăcându-se nimic, avem şansa cănu s-a stricat tot. Deci, ar trebui să lăsăm să se construiascăşi-n apă, dacă se poate, sau ar trebui să găsim forţa prin care sănu se mai permită construirea în zona plajelor, cu acceptul tacital primăriilor. Cel mai mult m-ar ajuta dacă autoritatea publicălocală şi-ar face treaba. Dacă litoralul s-a distrus în ultimii 20de ani, s-a distrus cu sprijinul autorităţilor locale", credeUdrea.

Ea a apreciat că litoralul se va sufoca şi va muri dacă nu seintervine urgent.

"Avem un amplu program de evaluare a construcţiilor din zonaplajelor. Mă refer la faptul că în acest moment achiziţionămstrategie de preluare a sudului litoralui. Pe 7 februarie vom aveaprima prezentare profesionistă în ceea ce priveşte planulurbanistic al plajelor, ca să ştim exact ce fel de construcţii potfi permise pe plaje şi cum trebuie să arate frontul de clădiri pelitoral. După acest plan urbanistic vom face planul de amenajare ateritoriului zonal", a mai spus Udrea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO