Eveniment

UE ne permite deficit bugetar de peste 3% si in 2011

08.02.2010, 23:07 26

Romania va trebui sa-si reduca deficitul bugetar sub nivelul de3% din PIB pana in 2012 si nu pana in 2011, cum stabilise UE invara trecuta.

Un comunicat al Comisiei Europene a anuntat ieri: ComisiaEuropeana a ajuns la concluzia ca Romania a luat masuri bune pentrua corecta deficitul bugetar si propune Consiliului UE extinderea cuun an a termenului limita solicitat Romaniei pentru a aducedeficitul bugetar sub 3% din PIB, avand in vedere ca recesiuneaeconomica a depasit asteptarile.

Executivul european arata ca aceasta decizie a fost luata inbaza Pactului de Stabilitate si Crestere care prevede ca, incazurile in care recomandarile initiale privind reducereadeficitului au fost respectate, dar situatia economica sedeterioreaza in mod semnificativ si in afara controlului tariirespective, UE poate revizui recomandarile si termenul limitapentru corectarea deficitului excesiv. Surse de la Bruxelles sustinca noul termen luat in discutie de Comisie este trecut si inscrisoarea de intentie privind aprobarea urmatoarelor doua transede imprumut de la FMI si ar fi fost discutat deja in Consiliulministrilor de finante ai UE (Ecofin).

De altfel, termenele si conditiile la aprobare a imprumutului deaproape 20 mld. euro, de la FMI si Comisia Europeana au fost, inmare, identice atat in documentele Fondului cat si in cele ale CE."Inrautatirea situatiei economice de la data la care au fost facuterecomandarile initiale justifica extinderea termenului limita cu unan. Dar efortul de consolidare trebuie sa continue pentru a asiguracorectarea deficitului pana in 2012", arata, in comunicatul citat,comisarul european pentru afaceri economice si monetare, JoaquinAlmunia care de astazi, va parasi aceasta pozitie si va fi comisarpentru concurenta in noua Comisie care va trece in aceasta zi devotul Parlamentului European.

Deficitul unui stat membru al UE este direct legat de monedaeuro. Romania intentioneaza sa adopte euro in 2015.

Procedura de deficit excesiv a fost demarata impotriva Romanieiin iulie 2009. Consiliul UE a aprobat o propunere a Comisiei deincepere a procedurii de deficit excesiv pe baza unui dezechilibrufiscal de peste 3% din PIB in 2008. Consiliul a cerut reducereadeficitului sub 3% pana cel tarziu in 2011, insa termenul va fidecalat cu un an.

Romania a inregistrat in 2009 o cadere economica de aproximativ7%, in vreme ce, in primavara trecuta, Comisia prevedea o scaderede 4%.

Bugetul pentru 2010 prevede un deficit bugetar de 5,9% dinPIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO