Eveniment

Un dealer ceh de vehicule uzate intra pe piata romaneasca

26.10.2004, 00:00 16

Compania AAA Auto din Cehia, unul dintre cei mai importanti dealeri de automobile uzate din Europa Centrala si de Est, intentioneaza sa se extinda anul viitor in opt tari din regiune printre care si Romania, relateaza ziarul polonez Warsaw Business Journal.
"Planurile actuale de extindere in toata Europa erau un vis frumos la inceputurile companiei, in urma cu 13 ani. AAA a intrat pe piata in 1992 cu un singur showroom, iar rata de crestere a fost de 15% pe an", au declarat reprezentantii companiei.
Compania spera ca succesul din Cehia, unde detine aproape un sfert din piata de profil, se va regasi si in aceste state.
In prezent, compania vinde peste 4.000 de automobile noi si second-hand pe luna, prin cele 14 centre de care dispune si prin operatiunile de pe Internet.
Potrivit companiei, AAA Auto a vindut anul trecut peste 44.000 masini, portofoliul sau cuprinzind 3.000 de modele de autoturisme.
AAA Auto mai ofera servicii de leasing, credit bancar, asigurare si service.
Piata auto second hand din Romania se afla de mai multi ani pe un trend descendent. Daca in urma cu sase ani importurile de masini second hand in Romania erau la fel de mari cat cele de masini noi si masini produse local cumulat, la nivelul anului trecut in Romania s-au importat 23.500 de masini second-hand, in crestere cu 11% fata de anul precedent. Pentru comparatie, numarul de masini noi vandute anul trecut au depasit 135.000 de unitati, corespunzatoare unei cresteri de peste 20%.In paralel, o parte dintre importatorii de pe piata romaneasca au decis sa isi largeasca sfera de activitate prin infiintarea unor societati specializate in vanzarea de masini second-hand. Nu este insa vorba de importuri de masini second-hand, ci de masinile provenite din sistemul buy-back.
Cele mai vandute masini second-hand pe piata romaneasca sunt cele de origine germana, precum Volkswagen, Opel sau Audi. Explicatia este reprezentata de faptul ca masinile de origine germana sunt asociate in mintea romanilor cu ideea de fiabilitate. Din aceste motive au existat in urma cu mai multi ani situatii, cum a fost cazul marci Opel, cand importurile de masini noi au fost depasite de importurile second-hand. Dintre modelele de masini second-hand, cel mai vandut a fost la nivelul anului trecut Volkswagen Passat, urmat de Opel Astra si Volkswagen Golf. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO