Eveniment

Unanimitate in Comisiile de buget-finante pentru validarea lui Isarescu

Unanimitate in Comisiile de buget-finante pentru validarea lui Isarescu

Dan Radu Rusanu, senator PNL

07.10.2009, 23:20 24

Daca validarea in unanimitate a lui Mugur Isarescu pentru un noumandat de guvernator - "ultimul", dupa cum i-a asigurat marti-searape membrii comisiilor de buget-finante - nu a produs niciosurpriza, nu asa stau lucrurile si cu audierea liberalului BogdanOlteanu pentru un post de viceguvernator al Bancii Nationale.

Membrii PD-L, dar mai ales contracandidatul sau Lucian Croitoru,fostul reprezentant al Romaniei la FMI si actualul sfatuitor al luiIsarescu, au primit "din plin" stirea ca fostul presedinte alCamerei Deputatilor a Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget-finante din Camera Deputatilornegociat cu PSD sprijin pentru un loc in CA al BNR si cademocrat-liberalii vor pierde asadar unul.

De altfel etajul 6 a devenit etajul "sase" pentru ziaristii caresemnalau zgomotos sosirea "greilor" care doreau un fotoliu inConsiliul de Administratie al BNR.

Printre primii a ajuns Olteanu, care a intrat fara sa bata lausa si trantind usa in biroul presedintelui Comisiei debuget-finante din Camera, Viorel Stefan. Pe hol, Croitoru le spuneaplacid ziaristilor "probabil o sa ne batem pe acelasi loc". N-afost asa, pentru ca in cele din urma, in urma jocurilorparlamentare din care PD-L a fost exclus, cei doi candidati propuside democrat -liberali la pozitia de viceguvernatori, Croitoru siCristian Popa, au ajuns sa isi dispute aceeasi pozitie, deviceguvernator pe politica monetara, in vreme ce Olteanu a candidatsingur pe postul de viceguvernator responsabil cu acordurileinternationale si rezerva valutara.

Dar cum a ajuns Olteanu, unul dintre cei mai cunoscuti tineripoliticieni, sa candideze pentru un post la BNR?

"Ma gandesc de ceva vreme la o cariera in domeniul bancar, dupace am facut politica la nivel inalt, fiind ministru in guvernulRomaniei si presedinte al Camerei Deputatilor", a spus Olteanu,dupa audierea sa. A fost un "interviu" destul de dificil, in careliberalul si-a stapanit cu greu nervozitatea, in fata atacurilorlipsite de subtilitate ale democrat-liberalilor.

"Nominalizarea dumneavoastra miroase a petrol", i-a reprosatPetre Calian, cu bataie la apropierea lui Olteanu de omul deafaceri Dinu Patriciu. Parlamentarii PD-L i-au reprosatcandidatului lipsa de experienta si faptul ca s-a folosit de "pile"pentru a obtine nominalizarea, dar Olteanu le-a raspuns ca are unMBA si ca se simte pregatit sa conduca destinele bancare aleRomaniei.

Olteanu a avut totusi un aparator redutabil, in persoanasenatorului PNL Dan Radu Rusanu, care a cerut "time-out" cand tirulPD-L a devenit prea violent.

Pentru PD-L explicatiile liberalului nu au fost suficiente sichiar dupa ce audierea tensionata s-a incheiat, unul dintredeputati, Adrian Gurzau, cu studii teologice, comenta, indracit, peholuri ca in Romania sunt doua institutii sfinte: BNR siPatriarhia. "Pe logica asta, Olteanu poate sa faca cariera si inSinod, numai barba ii lipseste."

Interesul pentru dezbateri s-a disipat dupa audierea luiOlteanu, iar urmatorii candidati, inclusiv liberalul Daniel Daianu,care a vrut sa intre independent in CA, au vorbit in fata unei salimai mult goale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO