Eveniment

Vânzările comercianţilor sunt salvate doar de inflaţie

Vânzările comercianţilor sunt salvate doar de inflaţie

Autor: Ciprian Botea

07.11.2010, 23:55 21

Comenzile noi din industrie au crescut în primele nouă luni cu26%, în condiţiile în care după primul semestru ritmul de creşterefusese de 23,9%, în timp ce cifra de afaceri a companiilor dinindustrie şi-a menţinut ritmul de creştere la 10,8%, arată dateleInstitutului Naţional de Statistică INS.

În paralel, vânzările din comerţul cu amănuntul şi-au redusritmul de scădere, de la 5,1% după primele şase luni la 4,9% înintervalul ianuarie-septembrie. Diminuarea ritmului de scădere acifrei de afaceri din industrie ar putea fi explicată mai degrabăde creşterea inflaţiei după majorarea TVA de la 19% la 24%, decâtde o revenire a consumului.

"Semnalul dat de evoluţia acestor indicatori este că întrimestrul trei am putea vedea o contracţie economică mai micădecât am prognozat. Scăderea PIB în intervalul iulie-septembries-ar putea situa undeva între -1 şi -2%. Noi avem în prezent oestimare de -2,5% pentru trimestrul trei", spune NicolaieChideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere în termeni reali de0,5% în trim. II faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Datele privindevoluţia economiei în trimestrul trei vor fi publicate pe 12noiembrie. În septembrie, cifra de afaceri din industrie a crescutcu 14,1%, peste media lunilor anterioare, în timp ce comenzile noiau avansat cu 29,9%. Totodată, vânzările cu amănuntul - principalulindicator pentru consumul intern - a scăzut cu 2% în septembriefaţă de aceeaşi lună din 2009, sub media din primele nouă luni.Datele sunt ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şisezonalitate.

Comenzile pentru bunurile intermediare şi pentru bunurile decapital au avut cea mai bună dinamică în septembrie, de 35% şirespectiv 34,3%, în timp ce bunurile de folosinţă îndelungată şicele de uz curent (care reflectă mai degrabă consumul populaţiei)au înregistrat o creştere mai redusă, de 14,4% şi respectiv 2,1%.În ceea ce priveşte cifra de afaceri, industria prelucrătoare aînregistrat o creştere anuală cu 15,1% în septembrie, în timp ceindustria extractivă a consemnat o scădere cu 8,2%.

Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu6,8% în septembrie, în timp ce vânzările de produse nealimentares-au redus cu 9,4%. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor a avutînsă o creştere de 18% în septembrie şi 3% în primele nouăluni.

Comerţul cu amănuntul a înregistrat o scădere constantă anultrecut şi anul acesta, cu excepţia lunii iunie 2010. Ritmul descădere s-a diminuat însă anul acesta după ce pe parcursul lui 2009contracţia a fost de aproape 10%.

Un sondaj de conjunctură publicat de BNR luna trecută indicafaptul că valoarea comenzilor din industrie îşi va atenua ritmul decreştere, analiştii băncii centrale indicând o temperare a ritmuluicomenzilor în industria prelucrătoare a petrolului şi industriametalurgică. În octombrie, au indicat o creştere a comenzilor noicompaniile din industria mijloacelor de transport, industriaextractivă şi din activitatea de producţie a energiei electrice şitermice.

Activitatea companiilor din industrie este susţinută încontinuare de exporturi, iar în condiţiile în care cererea internăse menţine la un nivel scăzut, economia va rămâne pe minus şi întrimestrul patru, spun analiştii. "Văd tot un minus şi întrimestrul patru în ciuda dinamicii pozitive a exporturilor, încondiţiile în care consumul intern scade. În plus, datorităincertitudinii politice cred că vom vedea şi o scăderesemnificativă a investiţiilor", apreciază Chideşciuc.

Exporturile au crescut cu 23,5% în primele opt luni din 2010,până la echivalentul a 23 de miliarde de euro, dar acestea nu aucapacitatea de a scoate economia din recesiune, având în vedere căPIB-ul se bazează în proporţie de 70% pe consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO