Eveniment

Vanzatorii de apartamente afiseaza preturi mai ridicate. Intermediarii spun ca sunt „artificiale"

Vanzatorii de apartamente afiseaza preturi mai ridicate. Intermediarii spun ca sunt „artificiale"
13.09.2009, 19:07 52

In zone precum Stefan cel Mare, Brancoveanu, Iancului sau Titan,preturile cerute de proprietarii de apartamente au urcat cu pana la20% la sfarsitul lunii august fata de iunie. In medie, preturilesunt mai ridicate cu aproape 2% decat in luna iunie, dupa ce peparcursul primelor cinci luni ale anului, acestea au scazut intotal cu 21%.

Pretul mediu afisat de vanzatorii de apartamente de trei cameredin Bucuresti a fost in august de 97.000 de euro, potrivitindexului ZF.

Indexul imobiliar ZF este realizat pe baza anunturilor devanzare la apartamentele cu trei camere din Capitala, construiteintre 1980 si 1990, cu suprafata cuprinsa intre 70 si 80 mp,publicate pe anuntul.ro.

De la inceputul anului, preturile apartamentelor au scazut cupana la 50%.

Intermediarii tranzactiilor imobiliare apreciaza insa capreturile mai ridicate afisate de agentiile imobiliare sau departiculari sunt "artificiale".

"S-a incercat artificial cresterea preturilor, dar tranzactiiletot la preturi mici se incheie. In zona de sud-est si sud-vest aBucurestiului, preturile raman la niveluri foarte scazute fata deanul trecut, de 50%. Cele mai tranzactionate sunt tot apartamentelede doua camere, care se vand cu 1.000 de euro/mp. Pentruapartamentele de trei si patru camere, cererea este inca foartescazuta", comenteaza Eugen Chis, directorul site-ului depublicitate imobiliara bazaruldecase.ro.

El apreciaza ca atat agentiile imobiliare, cat si particulariiau interesul sa incerce preturi mai ridicate.

"Tendinta de crestere a preturilor o incearca agentiileimobiliare. Dar si particularii la randul lor incearca sarecupereze din pierderile pe care le-au acumulat in ultimul an",spune Chis.

Tranzactiile in partea de sud a Capitalei se incheie la circa70.000 de euro, in timp ce in zone mai bune, preturile de vanzareurca pana la peste 100.000 de euro pentru un apartament de treicamere.

"Am vandut un apartament de trei camere la Unirii la un pretfoarte bun: 120.000 de euro", spune Daniel Raeceanu, directorulagentiei imobiliare Rasig Group. Apartamentele de doua camere sigarsonierele sunt cele mai cautate, iar pretul acestora a crescutin tranzactii cu 5% in luna august fata de iulie, explica Raeceanu.Potrivit unui raport al companiei de evaluare Darian Rom-Suise,preturile locuintelor de pe piata locala s-au redus in primajumatate a acestui an cu pana la 40% fata de sfarsitul anuluitrecut.

Cum vor evolua preturile

Agentiile imobiliare admit ca pana la sfarsitul anului preturilevor evolua intre stagnare si o crestere de cateva procente peluna.

"Pana la sfarsitul anului, preturile vor mai creste doar cumaxim 10%", estimeaza Raeceanu.

"Cererea va continua sa creasca fata de primul semestru - care afost tragic. Creditul de la ING si creditele prin programul PrimaCasa sunt doua oferte foarte bune, dar ramane de vazut in ce masuravor indeplini si clientii conditiile. Multi sunt nemultumiti cabancile le cer foarte multe", spune Chis.

Creditele prin programul "Prima Casa" sunt oferite cu o rata adobanzii formata din indicatorul Euribor la 3 luni plus o marja demaxim 4% care include toate comisioanele, iar ING a lansat o ofertacu o dobanda de 5,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO