Eveniment

Velchev ii spune lui Tanasescu cum a redus impozitele

13.02.2004, 00:00 13



Ministrul bulgar al Finantelor, Milen Velchev, face astazi o vizita la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane probleme de reforma fiscala si solutii de mentinere a echilibrelor externe.



Velchev cunoaste bine Romania din perioada 1998-1999, cand lucra pentru gigantul bancar Merrill Lynch. In acei ani, Merrill Lynch avea o pozitie puternica pe piata romaneasca, intermediind mai mult tranzactii externe, pozitie pe care insa a pierdut-o dupa ce a amenintat cu solicitarea rascumpararii anticipate a unei emisiuni de obligatiuni. Intre 1999 si 2000, Velchev a fost vicepresedinte pentru pietele emergente in cadrul grupului bancar.



Milen Velchev are astazi programate intalniri succesive cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, ministrul finantelor Mihai Tanasescu si cu premierul Adrian Nastase.



In varsta de numai 38 de ani, Velchev face parte dintre tinerii cu studii si experienta profesionala acumulata in occident, cooptati in guvernul premierului Simeon Saxa-Coburg. In 2002, revista Euromoney l-a desemnat ministrul de finante al anului pentru succesul obtinut in restructurarea datoriei externe a Bulgariei.



Vara trecuta, Milen Velchev si-a prezentat demisia, acuzand, in principal, lipsa sprijinului politic pentru politica sa fiscala "conservatoare", insa a revenit asupra deciziei, beneficiind de sustinerea premierului. Printr-o politica bugetara austera, Velchev a reusit sa reduca incepand de anul acesta impozitul pe profit de la 23,5% la 19,5%, in timp ce cota minima de impozit pe venit a scazut de la 15% la 12%, continuand astfel strategia de extindere a bazei de impunere si de aducere la suprafata a economiei subterane. Asemenea Romaniei, Bulgaria se confrunta cu o crestere spectaculoasa a deficitului de cont curent, pusa insa pe seama importurilor realizate pentru proiecte de investitii greenfield. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO