Eveniment

Veniturile bugetare, plus 30% la zece luni

05.11.2008, 19:17 15

Principalele venituri bugetare au crescut in primele zece luni cu aproape 30%, la 128,14 mld. lei, pe fondul evolutiei favorabile a incasarilor la bugetul de stat, care au urcat cu 31,4%, la 81,19 mld. lei.

Bugetele asigurarilor sociale, respectiv sanatate, pensii si somaj, au totalizat venituri de 41,38 mld. lei, in urcare cu 29,5% fata de sumele atrase in perioada ianuarie - octombrie 2007.
La nivelul bugetelor locale au fost raportate pentru primele zece luni incasari de 5,55 mld. lei, cu 3,46% peste sumele colectate in perioada similara a anului trecut.
Deficitul bugetului general consolidat dupa primele zece luni a urcat la 1,5% din PIB, iar la finele lui noiembrie se estimeaza ca va ramane sub 2% din PIB, potrivit declaratiilor recente ale ministrului economiei si finantelor Varujan Vosganian. A treia si ultima rectificare bugetara din acest an, efectuata in luna septembrie, a mentinut deficitul bugetar la tinta de 2,3%, dar Vosganian a avertizat ministrii ca deficitul bugetar ar putea depasi aceasta limita pana la finele anului.
Ministrul a prezentat in sedinta de Guvern din aceasta saptamana un memorandum referitor la modul de utilizare a resurselor publice in ultima parte a anului si a propus reanalizarea deciziilor de alocare a resurselor bugetare pe ultimele doua luni, "pentru a contracara accentuarea dezechilibrelor macroeconomice" si a mentine o limita sustenabila a platilor care se fac din buget, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Camelia Spataru.
Vosganian sugereaza o abordare prudenta a angajarilor, diminuarea cheltuielilor de deplasari si protocol, precum si interzicerea mutarii fondurilor de la un capitol la altul, in cadrul bugetului unui minister, fara acordul Guvernului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO