Eveniment

Veşti bune de la indicatorii macroeconomici în ianuarie

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

13.03.2014, 00:07 422

Anul 2014 a început cu dreptul în plan economic, tabloul macro al lunii ianuarie aducând semnale preponderent pozitive de la indicatorii economici.

Industria, care reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul României, se conturează a fi şi în acest an principalul motor de creştere pentru economie. Producţia industrială a făcut în ianuarie un salt de aproape 10% faţă de aceeaşi lună din anul trecut.

Şi exporturile au continuat să crească în ianuarie, însă ritmul a încetinit la 6,3%. Anul trecut industria a fost cel mai important driver pentru economie, aducând două treimi din avansul PIB de 3,5%.

Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a adus în prima lună a anului semnale încurajatoare. Consumul a crescut puternic în ianuarie, cu aproape 6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, susţinut în special de vânzările de produse nealimentare.

Veşti proaste au venit în prima lună a anului de la construcţii, care şi-au continuat declinul, înregistrând o scădere de 7,4% faţă de ianuarie 2013.

După creşterea economică surprinzătoare de 3,5% înregistrată anul trecut, pentru 2014 majoritatea analiştilor anticipează încetinirea avansului PIB în jurul a 2,3%, motorul urmând să fie în continuare sectorul industrial, în timp ce agricultura va avea o influenţă nefavorabilă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO