Eveniment

Zece analisti: economia a crescut cu 6,9% la sase luni

01.09.2006, 19:34 14

Economia a crescut cu circa 6,5% - 7,5% in prima jumatate a anului, spun zece analisti si oficiali consultati de ZF, care nu se pun insa de acord privitor la motoarele cresterii economice.
Chiar daca Institutul National de Statistica va publica datele referitoare la PIB pe primul semestru abia saptamana viitoare, cei zece analisti consultati de ZF apreciaza ca economia a crescut undeva intre 6,5% si 7,5%, media fiind de 6,9%, corespunzatoare cresterii economice din primele sase luni. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a spus ieri pentru Mediafax ca Guvernul estimeaza o crestere de peste 7% a PIB pe primul trimestru.
Practic, nivelul estimat de analisti este acelasi cu ritmul de crestere al economiei din primul trimestru. Cu alte cuvinte, economia a mers in trimestrul al doilea ca si in primele trei luni ale anului, atunci cand a marcat cel mai ridicat ritm de crestere din ultima perioada. Analistii consultati nu se pun insa de acord asupra principalului motor de crestere al economiei. Oare consumul sau mai repede productia au fost motorul economiei in prima jumatate a acestui an? Majoritatea celor consultati spun ca mai degraba consumul, dar exista destule pareri care indica oferta interna, mai ales productia industriala.
Cel mai optimist este Florian Libocor, analistul financiar al BRD SocGen, care a spus ca economia a crescut probabil cu un ritm cuprins intre 7% si 7,5%. "In primul rand, este clar ca principala contributie la cresterea economica a avut-o consumul, dar probabil statistica va releva si o revenire a productiei interne", considera Libocor. El spune ca, dupa consum, una din noutatile ce vor fi comunicate de Institutul de Statistica este cresterea din industrie.
Libocor este urmat in topul celor mai optimisti de presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu. El sustine ca economia a crescut cu circa 7%-7,2% in prima jumatate a acestui an. "Cresterea economica a fost sustinuta in primul rand de investitii si export. Pe partea de oferta, cred ca industria si constructiile au fost motoarele economiei", a declarat Ghizdeanu.
Urmeaza apoi trei specialisti care au mers pe cifra de crestere de 7%: Florin Citu, (economist-sef al ING Bank), Radu Craciun (analist-sef la ABN Amro Romania) si fostul ministru de finante Mihai Tanasescu, sef al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.
"Noi am ajustat in sus previziunile referitoare la cresterea economica pentru jumatatea acestui an datorita performantelor mai mari in agricultura si constructii", spune Citu de la ING. In opinia sa, 2006 va fi un an agricol normal, ceea ce inseamna de fapt o crestere importanta in agricultura fata de productia foarte redusa de anul trecut din cauza inundatiilor.
"De asemenea, industria este un bun predictor pentru mersul general al economiei, iar aceasta si-a revenit", a mai spus Citu.
Radu Craciun de la ABN Amro spune ca cifra de crestere de 7% i se pare cea mai plauzibila. "In continuare, consumul este motorul economiei. Vanzarile cu amanuntul au ajuns la o rata de crestere fara precedent, de 25% in primul semestru", spune el. Consumul ramane puternic, este opinia sa, cea mai buna dovada in acest sens fiind cresterea incasarilor din retail.
Fostul ministru de finante si seful Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor Mihai Tanasescu spune ca probabil cresterea de 7% "a fost bazata in ordine pe consum, investitii si apoi export".
Omologul sau de la Senat, Varujan Vosganian, se plaseaza imediat sub estimarile lui Tanasescu, cu un pronostic de 6,8-7%, economia fiind in continuare sustinuta de consum.
Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiari, apreciaza ca economia va profita anul acesta in primul rand de pe urma performantelor mai slabe din 2005, cauzate de inundatii. "Cresterea economica din 2006 reprezinta o recuperare", spune Cabat.
Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica din Academia Romana, spune ca economia a crescut probabil cu 6,8%. El este insa de parere ca investitiile "au crescut de data asta mai repede decat consumul, cum era alta data. Fostul ministru de finante Daniel Daianu spune ca economia a crescut "peste 6,5%", reusind sa amortizeze surprinzator de bine socurile de anul trecut.
Cel mai pesimist este Liviu Voinea de la Grupul de Economie Aplicata. El vede o crestere de 6,5%, bazata insa cel mai mult pe revenirea economiei din zona euro, cu care Romania are 70% din comertul exterior si investitii. "Cresterea economica nu este inca pe baze atat de sanatoase pe cat vor unii sa spuna", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO