Fondul Proprietatea

Averea Fondului Proprietatea a scăzut cu 3,6% în noiembrie

Averea Fondului Proprietatea a scăzut cu 3,6% în noiembrie

Autor: Roxana Pricop

19.12.2011, 00:07 899

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat o scădere de 3,64% a activelor în luna noiembrie, până la un nivel de 14,4 miliarde de lei (3,3 mld. euro) ca urmare a scăderilor înregistrate de acţiunile companiilor listate din portofoliu.

Faţă de începutul anului, când activele fondului erau în valoare de 15,3 miliarde de lei, deprecierea înregistrată este de circa 6%.

La finele lunii noiembrie, fondul avea un număr de 75 de companii în portofoliu, dintre care 46 sunt societăţi închise, iar restul de 29 sunt companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit raportului lunar emis de administrator. În decursul lunii noiembrie, fondul şi-a vândut acţiunile pe care le deţine la una dintre societăţile închise, în raportul lunar nu a fost făcut însă public numele acestei societăţi.

Cele mai valoroase deţineri ale fondului sunt acţiunile producătorului de energie Hidroelectrica, care au o pondere de 23,2% din activul net, cele ale companiei petroliere OMV Petrom cu o pondere de 22,9% din activ, urmate de acţiunile producătorului naţional de gaze Romgaz care reprezintă 8,4% din activul net. Peste o treime din portofoliul FP este investit în sectorul utilităţilor de electricitate, în petrol şi gaze fiind investite 32% din active, iar în transport şi distribuţie de energie circa 20% din active. Fondul a investit în sectorul bancar 3,1% din active.

În noiembrie, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a pierdut 7,3% din valoare, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 7,9%.

Cu o lună înainte de finalul anului, Fondul Proprietatea a raportat un profit de 536 milioane de lei, cu 3 milioane de lei peste valoarea câştigului înregistrat pentru primele zece luni din an. Pentru acest an, fondul şi-a bugetat un profit net de 207 milioane de lei, indicator cu mult depăşit încă de la jumătatea anului graţie dividendelor mari încasate de la companiile din portofoliu precum Petrom, Transgaz şi Transelectrica. Pentru anul viitor, fondul şi-a bugetat un profit net de 442,5 milioane de lei şi venituri de 529,5 milioane de lei.

Acţiunile FP au încheiat şedinţa de vineri 16 decembrie în uşoară urcare, de 0,47% pe o piaţă roşie, până la un preţ de 0,4245 lei/titlu, referinţă la care valoarea fondului pe bursă este de 5,855 miliarde lei. Astfel discount-ul la care fondul se tranzacţionează este de circa 60% din activul net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO