Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea ar putea încasa dividende de 140 mil. €

Fondul Proprietatea ar putea încasa dividende de 140 mil. €

Autor: Andrei Chirileasa

13.04.2012, 00:05 913

Fondul Proprietatea ar putea în­casa în acest an dividende de peste 600 mil. lei (140 mil. euro) de la companiile din portofoliu, cu circa 20% mai mari decât anul trecut, ceea ce înseamnă im­plicit că va distribui anul viitor divi­dende mai mari propriilor acţionari.

Doar de la Petrom, cea mai mare companie din portofoliu, FP va încasa dividende bru­te de 353 mil. lei (80 mil. euro), cu 153 mil. lei (35 mil. euro) mai mari decât anul trecut. FP deţine 20,1% din acţiunile Petrom.

În plus, Franklin Templeton, ad­mi­nistratorul FP, a solicitat produ­că­torului de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO) să distribuie di­vidende de 219 mil. lei din profitul de anul trecut, din care circa 24 mil. lei ar putea ajunge în conturile fondului. Şi la Conpet, Templeton a propus distri­buirea unor di­vi­dende suplimentare în valoare de 70 mil. lei, miza pentru FP fiind în acest caz de circa 20 mil. lei.

Fondul Pro­prietatea este pre­sat la rândul său de acţionari să distribuie sume mai mari, iar americanii de la Elliott, care deţin 14% din acţiunile FP, au propus vânzarea de active şi distribuirea banilor către acţionari, prin dividende speciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO