Fondul Proprietatea

UPDATE: Brokerii: N-am văzut de mult atâta efervescenţă pe Bursă, FP nu a înşelat aşteptările - EXCLUSIV ZF EXPERT VIDEO FONDUL PROPRIETATEA

26.01.2011, 09:27 77

Liviu Giugiumică director general al Unicredit CA IBSecurities

Am o părere foarte bună faţă de listarea Fondului Proprietatea,suntem încântaţi. N-am văzut de multă vreme atâta efervescenţă pepiaţă, cu toate că prima zi este mai euforică de obicei. Este unpas foarte mare pentru Bursă.

Preţul din prima zi este apropiat de aşteptările noastre. Dacăse ia în calcul ultimul preţ de tranzacţionare înainte catranzacţiile să fie sistate, de 0,5 - 0,52 lei, şi evoluţiaindicilor în această perioadă, de 16% - 20%, se ajunge la un preţde nivelul de 0,6 lei şi un pic care a fost astăzi. Noi avem unpreţ ţintă pe acţiunile Fondul Proprietatea de 0,88 lei, însă acestlucru nu înseamnă că ţinta trebuie să fie atinsă imediat.

Având în vedere că acţiunile Fondul Proprietatea reprezintăcirca 45% din free-floatul Bursei şi piaţa înainte făcea cam 5milioane de euro, cu aproximaţie şi Fondul ar trebui să facă unrulaj asemănător. Astăzi (ieri - n. red.) se văd volume relativmari şi pe SIF-uri.

Bineînţeles că Bursa va beneficia de intrări de capital străin.Este de aşteptat acest lucru pentru că Fondul Proprietatea are unimpact internaţional, numele lui Franklin Templeton fiind cunoscutde străini şi apreciat.

Rareş Nilaş director general al BTSecurities

Fondul Proprietatea nu a înşelat aşteptările nici ca preţ detranzacţionare şi nici ca valoare de transfer din prima zi.Discutăm de tranzacţii de 45 mil. euro şi părerea mea este că ceicare au tranzacţionat sunt în mare parte străini. În continuare măaştept ca rulajul să coboare şi Bursa să facă undeva la 9-10milioane de euro tranzacţii zilnice.

Cel puţin în cazul nostru clienţii sunt împărţiţi cam în modegal între cei care vor să cumpere şi cei care vor să vândă. Nu măaştept să fie un emitent extrem de volatil, cred că speculatorii nuvor fi foarte atraşi să tranzacţioneze acţiuni FondulProprietatea.

Bogdan Câmpianu directorul departamentului pieţe decapital al Raiffeisen Capital&Investment

Nu se poate ca acţiunile Fondului Proprietatea să setranzacţioneze la acelaşi discount faţă de activ ca acela de peSIF-uri pentru că FP are mult mai multe avantaje faţă de acesteadin urmă, cum ar fi calitatea managementului şi cea a activelor saustructura portofoliului. De aceea cred că există destule premise capreţul acţiunilor Fondului Proprietatea să urce în continuare şi săreducă din decalajul faţă de activul net.

Nu cred că fondurile de investiţii cu care am stat de vorbă laroad-showurile organizate pentru promovarea Fondul Proprietatea vorintra la tranzacţionare din prima zi sau săptămână.

De obicei fondurile străine nu sunt interesate să deţinăparticipaţii de control în societăţile în care investesc şi să seimplice în managementul acestora. Structura acţionariatului unuiastfel de fond precum Fondul Proprietatea este destul de dispersatăîn străinătate. La SIF-uri se dorea controlul pentru a se puteaînlocui managementul.

Florin Ilie directorul departamentului pieţe de capitalal ING Bank

Având în vedere că cererea de acţiuni Fondul Proprietatea estepreponderent străină, respectiv fonduri de investiţii şi vânzătoriisunt mai ales investitori locali, cred că evoluţia preţuluiacţiunilor FP va fi ascendentă în continuare dacă şi pieţeleinternaţionale vor fi pe creştere. Tranzacţiile short pe acţiunileFondul Proprietatea cred că vor îmbunătăţii lichiditatea pe acestemitent şi vor contribui la o mai mare stabilitate a preţului depiaţă pentru că suntem o bursă emergentă şi teoria de pe pieţeledezvoltate nu se aplică la noi.

Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM

Preţul de deschidere, coincidenţă sau nu, a fost cel anunţatieri în presă. Există o zicală care spune: când investitorii aurăspunsurile la toate întrebările este posibil să nu înţeleagăîntrebările. Vreau să cred că răspunsurile brokerilor au fostfundamentate şi preţul este cel corect. FP, prin modul cum va fiadministrat, va conduce la un plus de transparenţă şi la creştereacapitalizării astfel încât piaţa de capital să devină, din păcatede cele mai multe ori doar declarativ, o sursă de finanţare aeconomiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO