Fonduri UE

Exclusiv ONLINE: UniCredit propune externalizarea către bănci a evaluării şi implementării proiectelor europene

10.08.2010, 23:49 84

UniCredit Ţiriac Bank spune că soluţia pentru accelerareagradului de absorbţie a fondurilor de la UE este ca statul săexternalizeze către bănci evaluarea şi implementarea proiecteloreuropene.

Aceasta este prima propunere şoc care vine din partea uneia dintrecele mai mari bănci din România şi care ar putea avea un impactimportant în atragerea banilor de la UE.
În prezent, proiectele europene sunt depuse şi evaluate de nişteentităţi care se numesc autorităţi de management şi organismeintermediare, şi care se află în subordinea ministerelor.Majoritatea beneficiarilor ajung la bancă după ce proiectele lesunt aprobate de aceste autorităţi. Acest aspect a creat divergenţeatunci când firmele au încercat să obţină finanţare bancară şi auconstatat că există diferenţe între criteriile de selecţie aleautorităţilor şi cele ale băncii. Mulţi beneficiari nu au găsitbani pentru implementarea proiectelor şi astfel s-a întârziatatragerea fondurilor europene.

Reprezentanţii UniCredit Ţiriac Bank consideră că perioada deevaluare a proiectelor ar putea fi redusă în urma acesteiexternalizări la 1-2 luni de zile, faţă de 6-12 luni cât este înprezent.
"În alte state membre UE, băncile au un alt rol în procesul deatragere a fondurilor europene. Acestea se implică atât în faza dedepunere, cât şi în evaluare şi implementarea proiectelor.Principalele avantaje ar fi că proiectele aprobate vor fi şibancabile, iar perioada de evaluare se reduce semnificativ", spuneMarius Radu, specialist în fonduri europene în cadrul UniCreditŢiriac Bank.

Un astfel de model se aplică în ţări precum Italia, Polonia, Greciasau Portugalia. "În Italia, spre exemplu, unde acest model seaplică pentru programele europene, evaluarea durează acum 1-2 luni.Băncile sunt implicate în managementul fondurilor europene, prinpreluarea parţială a atribuţiilor organismelor intermediare."

Marius Radu susţine că procedura de atribuire a proiecteloreuropene ar trebui să se facă de către autorităţile de managementprin procedura de achiziţii publice. "Autorităţile de management aula dispoziţie fonduri europene pentru externalizarea acestorservicii şi ele ar trebui să stabilească nişte criterii în funcţiede care să fie selectată banca sau băncile. Distribuireaproiectelor care trebuie evaluate s-ar putea face în funcţie debugetul alocat apelului respectiv de proiecte. Vrem să propunemacest model autorităţilor implicate în atragerea baniloreuropeni."
Reprezentanţii autorităţilor care gestionează fondurile europenespun că pentru implementarea unui astfel de model este nevoie să serealizeze studii de impact.
Perioada foarte lungă de evaluare de până la un an de zile esteunul dintre impedimentele atragerii de fonduri europene pentru căface ca multe proiecte de investiţii să fie abandonate.
Până în 2013, România are de atras peste 30 de mld. de euro. Înprezent, rata de absorbţie pe fondurile structurale este de 10,3%,adică plăţile către beneficiari au însumat 970 de milioane de euro,în timp ce pe agricultură, rata de absorbţie este de 12%, ceea ceînseamnă plăţi către agricultori de 1,2 mld. euro.

UniCredit Ţiriac Bank a finanţat în ultimul an 100 de proiecteeuropene, cu o valoare de peste 200 mil. lei, iar ţinta companieieste de a dubla valoarea creditelor acordate. "Vrem să acordămfinanţare până la sfârşitul anului pentru proiecte europene de 400mil. lei. Avem în prezent în analiză 60 de proiecte, cu o valoarede 645 de milioane de lei", spune Marius Radu care apreciază că dincele 100 de proiecte finanţate de UniCredit Ţiriac Bank, doar 20%dintre beneficiarii au venit la bancă înainte de a depune proiectulla autorităţi.
Pentru ca banii europeni să nu mai fie blocaţi de către firmelecare au câştigat proiecte europene, dar nu le implementează dinlipsa finanţării sau a schimbării condiţiilor pieţei, oficialulUniCredit consideră că autorităţile ar putea să cearăbeneficiarilor scrisori de confort, într-un termen rezonabil, depână la 60 de zile de la semnarea contractului, prin care aceştiasă demonstreze capacitatea de co-finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO