Grecia

Companiile elene cauta finantare si pe Bursa de la Bucuresti

Companiile elene cauta finantare si pe Bursa de la Bucuresti

Prin listarea filialelor din Romania pe piata locala, firmele elene isi cresc ele insele valoarea, prin inscrierea in contabilitate a valorii de piata a filialei din Romania, mai mare decat valoarea contabila

23.03.2007, 18:42 20

Afluxul din ultimii ani al investitorilor greci pe piata romaneasca de capital a starnit interesul unor companii cu capital majoritar grecesc de a se lista pe Bursa de la Bucuresti.
Apetitul investitorilor pentru emitenti noi din domenii atractive a atins un nivel foarte ridicat in ultimii ani, din cauza numarului mic de listari. In aceste conditii, nu e nicio surpriza ca listarea producatorului de profile din aluminiu Alumil Rom Industry, in urma unei oferte publice derula la finele anului trecut, a starnit un interes ridicat in randul investitorilor romani si straini.
"Companiile elene prefera sa se listeze in Romania pentru ca banii sunt mai ieftin de atras pe piata locala, iar evaluarile pe care piata le da companiilor sunt mai bune decat in Grecia", spune Panagiotis Diamandis, presedintele societatii de brokeraj elene IEBA Trust.
Prin listarea filialelor din Romania pe piata locala, companiile elene isi cresc ele insele valoarea, prin inscrierea in contabilitate a valorii de piata a filialei din Romania, mai mare decat valoarea contabila.
Investitorii institutionali importanti, dar si micii investitori s-au "batut" in decembrie sa prinda o felie cat mai mare din oferta de 8,4 milioane de euro a Alumil, punand in joc circa 130 de milioane de euro. De altfel, gradul de suprasubscriere, de peste 15 ori valoarea ofertei, a stabilit un nou record pentru Bursa de Valori. Oferta a fost intermediata de catre Alpha Finance, societatea de brokeraj a grupului Alpha Bank.
Oferta Alumil a generat si un scandal pe piata de capital, cativa investitori reclamand faptul ca unii brokeri au introdus ordine de subscriere in numele clientilor fara ca acestia sa aiba toti banii in cont. In cele din urma, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a constatat neregulile si a sanctionat brokerii care nu au respectat prospectul, dand unda verde pentru decontarea tranzactiilor din cadrul ofertei.
Alumil este a doua companie apartinand unui grup elen care se listeaza la BVB, dupa MJ Maillis, care s-a listat in 2001.
Cele 8,4 milioane de euro stranse de companie de la investitori vor fi utilizate pentru finantarea investitiilor viitoare ale companiei. Pentru 2007-2009, compania si-a programat investitii de peste 7 milioane de euro pentru achizitia de active si mai mult de 2 milioane de euro pentru finantarea necesarului de capital circulant.
Compania vizeaza consolidarea pozitiei de lider pe piata profilelor de aluminiu, dar si extinderea pe noi segmente de piata, precum si pe pietele externe.
Alumil Rom Industry, filiala a grupului elen Alumil Mylonas, este principalul producator de profile din aluminiu din Romania, cu o cota de piata de 36% in 2005, potrivit propriilor estimari publicate pe site-ul companiei.
Compania si-a majorat cifra de afaceri de la an la an, ajungand in 2005 la afaceri de 84,4 milioane de lei (aproape 23 de milioane de euro), in timp ce profitul net al companiei a fost de 12,4 milioane de lei (3,38 milioane de euro), potrivit rezultatelor consolidate ale companiei conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS). Compania nu a raportat inca rezultatele financiare pe 2006, insa reprezentantii companiei estimau o crestere a cifrei de afaceri cu 12%, pana la 94,6 milioane de lei (circa 27 de milioane de euro).
Grupul grec Alumil Mylonas, care detine pachetul majoritar de 55,9% din actiunile Alumil, este unul dintre principalii jucatori europeni din industria de extrudare a aluminiului si de productie a profilelor din aluminiu. Grupul elen a avut vanzari de 190 de milioane de euro in 2005.
Principalul actionar minoritar al Alumil Rom Industry este cetateanul grec Michail Sotiriou, care detine 23,95% din actiuni. Restul de 20,15% din actiunile Alumil se afla in posesia investitorilor care au subscris in cadrul ofertei publice, urmand sa fie listate la Bursa de Valori.
Cealalta companie greceasca listata la Bursa de Valori, producatorul de ambalaje pentru industria alimentara MJ Maillis, a fost in ultimii ani o prezenta discreta pe piata de capital. Tranzactiile realizate cu titlurile MJ Maillis sunt destul de rare si nesemnificative ca valoare. Acest lucru se datoreaza numarului mic de actiuni disponibile la tranzactionare si dimensiunii reduse a emitentului, precum si profiturilor tot mai reduse raportate de companie in ultimii doi ani.
Compania are un capital social de 10,4 milioane de lei (3,1 milioane de euro), din care 81,67% se afla in posesia actionarului majoritar, grupul grec MJ Maillis. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la aproximativ 12 milioane de euro.
MJ Maillis a raportat anul trecut un profit net de 1,72 milioane de lei (488.000 de euro), in scadere cu 40% fata de nivelul din 2005, in conditiile in care cifra de afaceri a companiei a crescut cu 14%, pana la 55,4 milioane de lei (15,7 milioane de euro). Maillis a beneficiat in ultimii ani de cresterea vanzarilor de produse alimentare, in special prin intermediul lanturilor de hipermarketuri si supermarketuri.
Printre companiile cu capital grecesc care iau in calcul listarea la Bursa de Valori se numara si lantul de fast food-uri Gregory's, precum si holdingul Koumbas Synergy, controlat de milionarul grec George Koumbar, care a preluat recent societatea de brokeraj IEBA Trust.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO