Grecia

Poate renaşte Grecia?

Poate renaşte Grecia?
26.03.2012, 00:08 831

Grecia a primit pentru a doua oară şansa de a fi susţinută de partenerii europeni şi de a evita un dezastru economic. Dacă în urmă cu doi ani Atena primea 110 mld. euro de la UE şi FMI şi se spera că în trei ani criza va fi un episod uitat, astăzi este cert că ţara va mai rămâne pe perfuzii financiare pentru cel puţin încă trei ani.

După experienţa ultimilor ani, se ştie exact ce trebuie să facă Grecia: dincolo de măsurile de austeritate care trebuie să repare un sistem public total ne­func­ţional, sunt esenţiale reformele care să reducă evaziunea fiscală, să facă firmele greceşti mai competitive şi să dea un suflu nou uneia dintre cele mai închise economii europene.

Pentru asta este nevoie însă de multă determinare, atât din partea politicienilor, cât şi a grecilor de rând, care sunt nevoiţi să suporte cele mai dure măsuri de austeritate luate de o ţară occidentală.

Beneficiile, bonusurile, salariile supli­mentare sau deducerile de taxe pe care politicienii le-au acordat în trecut în valuri succesive în goana lor după voturi sunt înlocuite acum de tăieri de salarii, majorări de taxe şi concedieri menite să repare construcţia masivă a unui sistem public imens aşezat pe piloni şubrezi: venituri bugetare mici, evaziune şi corupţie.

Mai citiţi în suplimentul Grecia:

Hăituite de criză, companiile greceşti caută oportunităţi în România

Va avea Grecia puterea să renască din propria cenuşă?

Băncile au pierdut teren

Aduc Toyota şi Subaru

Afacerile OTE în România, peste un miliard de euro

Octagon a avut afaceri de 13 mil. €

Marinopoulos deschide magazine de cosmetice şi închide magazine de haine

Sarantis cucereşte Europa cu produse cosmetice "made in Romania"

Lideri pe piaţa băuturilor, dar cu afaceri în scădere

Pe piaţa serviciilor medicale private grecii sunt printre primii intraţi

"Oamenii de afaceri greci îşi mută afacerile în România"

Magazinul "fanion" al Nike din Piaţa Romană se închide

Insulele greceşti rămân în topul destinaţiilor de vacanţă preferate de români

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO