IMM

Alexandru Petrescu, fostul ministru al IMM-urilor şi autorul legii prevenţiei critică forma în care aceasta a ieşit din Parlament: "Eliminându-se lista de contravenţii legea nu poate fi aplicată"

Alexandru Petrescu

Alexandru Petrescu

05.12.2017, 14:19 149

Alexandru Petrescu, fostul ministru al IMM-urilor şi cel care s-a ocupat la începutul anului de proiectul legii prevenţiei, critică forma în care această lege a fost aprobată de către Parlament, având în vedere faptul că s-a eliminat lista de contravenţii fără de care legea nu poate fi aplicată, neavând de marcat terenul concret de aplicabilitate.

Petrescu, care nu a mai fost ministru în guvernul Tudose, apreciază că in momentul de fata “pot spune ca nu cred ca a fost cea mai inspirata optiune faptul ca s-a eliminat lista de contraventii care cadeau sub incidenta acestei legi, deoarece aceasta lista a rezultat in urma unui larg proces de consultare onest si consistent (de mai bine de 3 luni), cu toate institutiile de control implicate dar si cu toate organizatiile reprezentative ale mediului de afaceri, proces care acum trebuie reluat, pentru ca acum legea, in formatul adoptat de Parlament, instituie un mecanism fara a avea insa terenul de aplicare (contraventiile).”

În esenţă, ideea legii prevenţiei este că firmele pot beneficia de avertisment dacă încalcă anumite prevederi şi nu să fie amendate direct ca până acum.

Alexandru Petrescu spune că: “Inteleg  totodata si ratiunea Parlamentului  de a reglementa lista aceasta de contraventii printr-un proces mai usor (Hotarare de Guvern), dinamica legislatiei si a mediului de afaceri in general necesitand instrumente de reglementare mult mai suple, mai usor de implementat. Tocmai tocmai de aceea, in forma adoptata de guvern a legii,  am stipulat o prevedere conform careia lista de contraventii poate fi modificata, completata prin hotarare de guvern. Lista  respectiva insa de contraventii care a rezultat in urma procesului consultativ reprezenta insa un solid punct de pornire in procesul de reconcieliere a mediului de afaceri cu organele de control, atat de necesar in acest moment.”

Sper ca  guvernul sa preia  lista si sa o adopte printr-o hotarare in sedinta de guven, imediat dupa promulgare, pentru a nu se irosi un efort important, dar in acelasi timp, pentru ca legea sa devina un instrument imediat aplicabil, in sprijinul mediului de afaceri., a adăugat el.

Petrescu a devenit ministrul economiei în guvernul Grindeanu, dar la prima remaniere a fost tranferat ca ministru al mediului de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, locul lui fiind ocupat ca ministru al economiei de Mihai Tudose.

Ca ministru al mediului de afaceri, a avut ca temă dată de PSD elaborarea legei prevenţiei, o lege pe care Liviu Dragnea a promovat-o în campania electrorală din toamna lui 2016.

Când Mihai Tudose a deveni premier, la mijlocul lui 2017, Alexandru Petrescu nu s-a mai găsit pe lista de miniştrii.

De altfel, marţi şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor private Mici şi Mijocii din România a criticat forma în care a ieşit din Parlament legea prevenţiei.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO