Info

Şapte păcate pe Wall Street. Au învăţat investitorii din ele?

Şapte păcate pe Wall Street. Au învăţat investitorii...

Autor: Cătălina Butan

07.09.2013, 16:16 814

Au trecut aproape cinci ani de la “vârful” crizei financiare din SUA iar investitorii au învăţat multe de atunci. Este această afirmaţie însă întru totul adevărată?, se întreabă cei de la Wall Street Journal.

Mulţi investitori au pierdut milioane de euro în perioada crizei financiare care a început în 2008 însă acest lucru nu i-a determinat să-şi schimbe în mare măsură atitudinea faţă de investiţii, condusă de cele mai neobişnuite instincte, potrivit psihologilor şi consultanţilor financiari.

Investitorii fac astăzi aceleaşi greşeli care le dau bătăi de cap de zeci de ani de zile: sunt atraşi de noile trenduri, sunt prinşi în capcana efectului “de turmă” iar consecinţele negative nu întârzie să apară.

“Când vine vorba de bani, acţionăm de parcă am fi într-o junglă, unde ne lovim de prădători precum tigrii”, spune Brad Klontz, psiholog şi profesor de planificare financiară la Universitatea din Kansas.

 

Wall Street Journal a făcut o listă cu cele „şapte păcate ale investitorilor”:

 

Investirea după o performanţă anterioară    

Unii investitori cred că o performanţă actuală este un tipar pentru o performanţă viitoare, una dintre cele mai mari greşeli ale investitorilor, potrivit experţilor. Pentru a evita această tendinţă, consultanţii financiari sfătuiesc investitorii să studieze evoluţia preţurilor şi a celor mai populare investiţii pentru perioade lungi de timp.

 

Mândria: Un investitor este întotdeuna mult prea încrezător

Investitorii, în special cei noi în acest “joc”, de cele mai multe ori cred că ştiu mult mai multe decât cunosc în realitate despre o anumită investiţie, potrivit specialiştilor.

“Părerea noastră despre noi înşine este mult prea bună”, spune Terrance Odean, profesor de finanţe la Haas School of Business, din cadrul Universităţii Berkeley. Cea mai bună cale prin care un investitor poate evita această “capcană a mândriei” este să ceară părerea unei a treia părţi, care ar putea fi consultant financiar, sau un prieten care nu ar fi afectat de nicio deciziei de investiţie.

 

Investitorii nu acordă o atenţie sporită costurilor mari

De cele mai multe ori, investitorii nu sunt atenţi la detalii, o mare parte fiind dispuşi să investească în fonduri mutuale scumpe, care nu au însă performanţe prea mari, spune James Choi, profesor la Yale.

Investitorii, atraşi de reputaţia şi performanţele recente ale unui fond mutual, investesc în acestea, fără a fi atenţi la costurile pe care o astfel de investiţie le-ar putea implica.

 

Invidia: Un investitor vrea întotdeauna să fie membru al „clubului”

Dorinţa anumitor investitori de a face parte din cluburi exclusiviste îi determină să ia uneori decizii pripite şi să investească în proiecte care nu se potrivesc cu portofoliul lor.

Susan Strasbaugh, proprietarul companiei Strasbaugh Financial Advisory din Colorado Springs, care administrează  100 de milioane de dolari recomandă clienţilor să-şi facă un cont special „Vegas” pentru investiţii “fierbinţi” precum acţiunile Facebook care nu se încadrează în portofoliul unui client. Ea spune că un investitor nu trebuie să investească mai mult de 5% din întregul portofoliu.

 

Greşeala de a nu recunoaşte eşecuri

Oamenii urăsc să piardă bani. “Nu suntem sinceri cu noi înşine pentru a recunoaşte o pierdere”, spune Klontz. Această mentalitate poate fi periculoasă pentru investitori. Dacă nu-şi recunosc greşelile şi merg mai departe cu o decizie proastă de investiţie, pierderile ar putea deveni mult prea mari, potrivit psihologilor.

În loc să analizeze evoluţia anumitor acţiuni, investitorii trebuie să înţeleagă pe cât posibil întregul mediu economic. Dacă o companie este dependentă de sectorul în care activează, atunci un investitor trebuie să cunoască toate detaliile despre evoluţia sectorului respectiv. Deseori, un investitor decide să cumpere acţiunile unei compani, ţinând cont doar de situaţia sa financiară.

 

Excesul: Mulţi investitori urmăresc principiul “trăieşte clipa”

Există nenumărate tentanţii astăzi de a cheltui banii, după principiul “trăieşte clipa”. Oamenii, în special investitorii, economisesc tot mai puţin deoarece consideră pensionarea mult prea îndepărtată, potrivit experţilor financiari.

 

Investitorii cad în capcana  efectului “de turmă”

La începutul crizei financiare din 2008, mulţi investitori s-au grăbit să-şi abandoneze portofoliile şi să-şi transforme activele în lichidităţi. Acelaşi fenomen să întâmplă şi acum pe piaţa obligaţiunile, când investitorii, temându-se de efectele creşterii ratelor de dobândă, renunţă la aceste investiţii.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels