Mediafax.biz Exclusiv

Deschiderea primelor spitale şi plătitorii cu cash, priorităţile directorului general al Medicover

Deschiderea primelor spitale şi plătitorii cu cash, priorităţile directorului general al Medicover

Autor: Ioana David

03.03.2011, 18:35 56

"Anul acestane-am propus o creştere a cifrei de afaceri cu peste 20% la nivelde grup până la peste 30-35 mil. euro. Vom realiza acest lucru prindeschiderea primului spital al reţelei în toamnă, a încă unuicentru, prin orientarea către pacienţii individuali şi prinatragerea de noi medici", aşa a început prima discuţie cu presa aCătălinei Bălan.

Recrutată de Medicover anul trecut pentru aconduce operaţiunile din România, Bălan, care anterior a lucrat însistemul bancar, a anunţat o strategie "activă" a companiei, dar şio echipă pe care o recrutat-o de la concurenţă.

De la preluarea atribuţiilor în decembrie,ea a creat noi funcţii, precum cea de director vânzări corporate şicea de director operaţiuni spital şi centre medicale, iar înultimele săptămâni a adus şi oamenii pentru acestepoziţii.

Astfel, Mihaela Iancu este director devânzări corporate după ce anterior a ocupat o poziţie similară încadrul MedLife, Dana Butoi a fost recrutată de la Centrul MedicalUnirea (CMU) şi este în prezent director de operaţiuni spital şicentre medicale. Echipa a fost completată cu un nou directorfinanciar, în persoana Mariei Ali, care anterior a lucrat la CMU.Medicover este în curs de recrutare şi pentru alte poziţii însăBălan nu a oferit mai multe detalii în acest sens.

Spitalele, primele pe listele deinvestiţii

"Spital" a fost unul dintre primele cuvinterostite de noul director general al Medicover.În septembrie-octombrie, compania şi-aprogramat deschiderea unui spital într-o clădire cumpărată "de lapersoane fizice" localizată în zona de nord a Capitalei.

Iniţial clădirea a fost gândită ca un spaţiude birouri.Spitalulnecesită investiţii de 20 mil. euro (sumă în care intră şiachiziţia clădirii), iar în cadrul acestuia vor lucra 150 deoameni.

Spitalul va avea 50 de paturi.Separat de acest proiect,Medicover are în vedere deschiderea unui spital de talie mare, cu200 de paturi, probabil în 2013.

Bălan nu a dorit să precizeze valoareainvestiţiei însă potrivit unor date anterioare aceasta se ridică lacirca 50 mil. euro.

"În Pipera avem achiziţionat terenul, acestafiind un poiect pe care ne vom axa după deschiderea primelorunităţi", a spus Bălan.

Grupul suedez Medicover operează în Româniareţeaua de clinici cu acelaşi nume, dar şi o reţea de laboratoare,Synevo. Până la finalul anului trecut, odată cu deschiderea unuilaborator Synevo de mari dimensiuni, Medicover a avut o strategiemai degrabă prudentă în piaţă.

Cătălina Bălan a explicat schimbareastrategiei prin faptul că până acum grupul suedez s-a concentrat peactivitatea din Polonia, unde a fost deschis un spital de maridimensiuni.

Vor o felie cât mai mare dinretail

Întrebată dacă are în vedere achiziţia declinci, Bălan a răspuns că "se gândeşte" să facă acest lucru. Cutoate acestea directorul general al Medicover a precizat că oachiziţie pare mai uşoară însă de fapt se poate dovedi că "nu ştiice ai cumpărat".

"Modelul de acoperire teritorială se poateregândi. Variantele sunt destul de multe pe această temă", a spusea. Compania a anunţat că doreşte să-şi întărească prezenţa pepiaţa de retail (persoane fizice care plătesc cu cash), astfelîncât ponderea pe care acest segment o are în venituri să sară de30%. Anii anteriori această pondere era de 25-30%.

Astfel a lansat şapte pachete (pentru astmadulţi şi copii, hipertensiune adulţi, pediatrie, woman cover plus,woman cover, diabet adulţi) cu care ţinteşte acest segment şipentru care estimează că va vinde 17.000 de pachete.

Pe celălalt segment pe care activează,Medicover vinde abonamente la preţuri cuprinse între 4 şi 80 deeuro, la o medie de 16-17 euro.Anul acesta compania şi-a propus şi vânzarea deasigurări pentru companii.

În ceea ce priveşte profitul,Cătălina Bălan a spus că anii 2009 şi 2010 au fost grei din acestpunct de vedere, dar că 2011 va reprezenta o creştere de 50-60% (lanivelul marjei)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO