Mediafax.biz Exclusiv

Laufer, Retail Group: Piaţa de real estate este dependentă de finanţare şi nu cred că va fi reluată în 2012

Autor: Dorin Oancea

12.03.2012, 13:50 101

"Este clar că piaţa de real estate este dependentă de finanţare. Cât n-o să avem finanţare, nu începe să se învârtă această roată în care suntem implicaţi toţi - şi constructorii, şi băncile, şi dezvoltatorii şi clienţii finali Nu cred că anul acesta se va relua finanţarea", a spus Laufer.

El adaugă că până nu se trage o linie la creditele neperformante, nu se poate relua creditarea.

În ceea ce priveşte preţurile la case, directorul Retail Group spune că sunt proprietăţi în zonele centrale care au scăzut foarte puţin la preţ. Proprietarii lor nu vând.

"Dacă vrei să cumperi o casă la ora actuală într-o zonă bună a Bucureştiului, nu găseşti preţuri. Ai impresia că poţi să cumperi o casă undeva la 1.400 de euro pe metru pătrat, dar nu găseşti", explică el.

În principiu, preţurile scad la blocurile mai vechi din cartierele periferice.

"Acesta este primul an când am fost sunat de foarte mulţi lichidatori. Niciodată nu am fost sunat de atâtea companii care intră în insolvenţă. Eu consider că preţurile încă nu sunt ok", consideră Laufer.

El a mai spus că numărul celor care se înscriu la licitaţiile organizate de bănci pentru lichidarea activelor preluate este mic.

"Proprietăţile foarte bune nu mai ajung la licitaţii, ci sunt «strecurate» partenerilor, prietenilor, cunoştinţelor celor din bancă", afirmă directorul Retail Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO