Mediafax.biz Exclusiv

Octavian Iacob şi Cezar Zaharia, directorii executivi ai Farmexpert, au plecat din companie

Octavian Iacob şi Cezar Zaharia, directorii executivi ai Farmexpert, au plecat din companie

Autor: Ioana David

21.02.2011, 19:33 1161

Contactaţi de Ziarul Financiar, cei doi au confirmat informaţia, însă nu au dorit să comenteze pe marginea motivelor care au stat la baza acestei decizii.

"Am plecat atât eu, cât şi Octavian Iacob", a spus Cezar Zaharia. La rândul său Octavian Iacob a precizat: "Intenţionez să rămân în industria medicamentelor".

Structura de conducere a Farmexpert, companie cu o cifră de afaceri de 256 mil. euro în 20009, era formată dintr-un director general, Eugen Banciu (fondatorul Farmexpert), şi trei directori executivi, Octavian Iacob, Cezar Zaharia şi Marius Tănase.

 

 

Cine a condus Farmexpert

Octavian Iacob, 37 de ani, a preluat poziţia de director executiv în ianuarie 2008 de la Iulian Trandafir. În cadrul distribuitorului de medicamente responsabilităţile sale erau achiziţiile, partea comercială, vânzările către spitale, marketingul şi promovarea medicală.

Anterior venirii la Farmexpert, Iacob a ocupat poziţia de marketing & business development manager al producătorului de articole pentru protecţia plantelor Syngenta România (în intervalul 2002-2007), iar înainte a lucrat în cadrul BASF, companie din industria chimică, unde a fost marketing manager (între 1999 şi 2002). Între 1996 şi 1999 a fost regional sales manager al American Home Products (companie americană producătoare de medicamente cunoscută până recent sub numele de Wyeth, dar care a fost preluată de Pfizer).

Cezar Zaharia, 35 de ani, a preluat poziţia de director executiv al Farmexpert în septembrie 2008, atribuţiile sale fiind financiare, de legal, IT şi vânzările către key accounts (magazine mari). Timp de un an, până în august 2008, a fost directorul general al unui alt distribuitor mare din România, Relad, iar înainte a fost director general al Bunge Ucraina, food division (între septembrie 2005 şi august 2007), iar anterior a fost director de vânzări şi marketing al Bunge România, companie producătoare de ulei vegetal.

Începând cu aprilie 2010, în cadrul Farmexpert s-a mai înfiinţat o poziţie de director executiv, care a preluat responsabilităţile vânzărilor către farmacii. Poziţia este ocupată de Marius Tănase. Această a treia poziţie a fost înfiinţată "ca urmare a creşterii cifrei de afaceri la peste 300 de milioane de euro, nivel planificat pentru 2010", potrivit unor informaţii anterioare ale companiei.

 

 

Primul fond de investiţii în distribuţia locală de medicamente

În octombrie anul trecut, acţionarul majoritar al Farmexpert cu 60% din titluri, grupul german ANZAG (Andreae-Noris Zahn), a fost preluat de către Alliance Boots, cu activităţi atât în industria de medicamente, cât şi în cea a produselor de frumuseţe, deţinut la rândul său de fondul de investiţii KKR.

Astfel, distribuitorul român a intrat în portofoliul unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, recunoscut drept unul dintre cele mai agresive care exercită o presiune extrem de mare pe companiile din portofoliu pentru maximizarea investiţiei.

ANZAG a intrat pe piaţa românească în iunie 2006 prin achiziţia a 60% din acţiunile Farmexpert de la omul de afaceri Eugen Banciu, care păstrează restul de titluri. Tranzacţ ia a fost prima de pe piaţa locală a distribuţ iei de medicamente.

Pe piaţa de medicamente de 2,2 mld. euro, concurenţii Farmexpert sunt Mediplus (parte a grupului A&D Pharma), Fildas, Europharm, Polisano, Farmexim, ADM farm, Ropharma, PharmaFarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO