Sanatate&Pharma

Farmexpert intră în portofoliul unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume

Autor: Ioana David

19.10.2010, 18:34 34

Astfel, acţionarul majoritar al Farmexpert, grupul german ANZAG(Andreae-Noris Zahn), a fost preluat de către Alliance Boots, cuactivităţi atât în industria de medicamente, cât şi în cea aproduselor de frumuseţe, deţinut la rândul său de fondul deinvestiţii KKR.

KKR este recunoscut drept unul dintre cele mai agresive fonduri deinvestiţii din lume, care exercită o presiune extrem de mare pecompaniile din portofoliu pentru maximizareainvestiţiei.

"Această achiziţie reprezintă un punct cheie în creşterea viitoareşi încă un pas în dezvoltarea în Europa", a spus Stefano Pessina,executive chairman al Alliance Boots.

Anterior acestei tranzacţii, Alliance Boots avea un pachetminoritar de titluri la ANZAG, al treilea distribuitor de pe piaţagermană. În afară de Germania şi România, ANZAG mai are o filialăîn Lituania.

În cadrul acestei tranzacţii, Alliance a cumpărat 51,65% dinacţiuni de la companii controlate de alţi trei distribuitori demedicamente: Celesio, Phoenix şi Sanacorp.

ANZAG a intrat pe piaţa românească în iunie 2006 prin achiziţia a60% din acţiunile Farmexpert de la omul de afaceri Eugen Banciu,care păstrează restul de titluri. Tranzacţia a fost prima de pepiaţa locală a distribuţiei de medicamente. În primul trimestru alacestui an, Farmexpert a avut o cifră de afaceri de 390 mil. lei(95 mil. euro), în creştere comparativ cu nivelul de 243 mil. lei(57 mil. euro) din intervalul similar al anului trecut.

Anul acesta, compania a discutat cu băncile contractarea unuicredit de 10 mil. euro de la UniCredit Ţiriac Bank.

În România, distribuitorii şi restul jucătorilor din industrievorbesc despre faptul că traversează o perioadă extrem de dură dinpunctul de vedere al recuperării banilor din piaţă pentru că statuldecontează facturile farmaciilor după 300 de zile. În acestecondiţii, jucătorii mari din distribuţie îşi refinanţează creditemai vechi.

Recent Fildas, afacere controlată de Anca Vlad, a anunţat că estepe ultima sută de metri pentru atragerea unui credit de 71 mil.euro de la un sindicat format din zece bănci, suma fiind folosităpentru refinanţarea unei linii mai vechi din 2007. Acesta este unuldintre cele mai mari credite luate de o companie în 2010, încondiţiile în care creditarea este aproape îngheţată.

În 2007, Fildas a luat de la bănci 80 mil. euro, din care arambursat 9 mil. euro.

Pe piaţa de aproape 2 mld. euro a produselor farmaceuticeFarmexpert concurează cu Mediplus, Relad, Farmexim, Polisano,Fildas, Montero. În prima jumătate a acestui an, piaţa a crescut cu26%, iar sfârşitul de an se anunţă unul slab.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO