Mediafax.biz Exclusiv

Ţiriac i-a prelungit mandatul de CEO lui Petru Văduva

Ţiriac i-a prelungit mandatul de CEO lui Petru Văduva

Autor: Bogdan Alecu

08.12.2010, 18:42 39

"Suntem extrem de mulţumiţi de performanţeledomnului Văduva şi vom continua colaborarea şi pe viitor. Încalitate de CEO al holdingului Ţriac, domnul Văduva răspundeoperaţional de toate interesele familiei Ţiriac", a declarat IonAlexandru Ţiriac, fiul omului de afaceri IonŢiriac.

Ţiriac Holdings, business controlat demiliardarul Ion Ţiriac care activează pe pieţe precum cea auto,imobiliară, servicii financiare şi aviaţie, s-a apropiat anultrecut de pragul de un miliard de euro, potrivit unor estimări dinpiaţă. Holdingul deţine printre altele 15% din acţiunile MetroCash&Carry România, 45% din UniCredit Ţiriac Bank şi 47% dinAllianz Ţiriac România. Ion Alexandru Ţiriac îl reprezintă peacţionarul majoritar în consiliile de conducere şi administraţie,atât în cadrul Ţiriac Holdings, cât şi în cadrul board-urilorUniCredit Ţiriac Bank, Allianz Ţiriac Asigurări şi MetroCash&Carry.

Petru Văduva, 50 de ani, avea un mandat pe operioadă determinată de doi ani, iar odată ce contractul s-aapropiat de data de expirare pe piaţă au apărut zvonuri conformcărora contractul nu va fi reînnoit.

Numirea lui Văduva a fost considerată în 2009o surpriză în mediul de afaceri din România deoarece puţină lumeauzise sau îl întâlnise pe managerul căruia Ion Ţiriac decidea săîi lase pe mână un business care depăşise în 2008 nivelul de 2miliarde de euro.

Văduva a plecat din România în 1982 în StateleUnite pentru a studia biologia la Universitatea din Colorado.Ulterior a urmat o carieră de analist financiar, lucrând în firmeprecum JPMorgan sau Bear Sterns în Statele Unite, dar şi pe pieţeemergente din America Latină, Asia şiRusia.

Înaintea lui Văduva, CEO al holdingului a fostAnca Ioan, care a deţinut această funcţie timp de trei ani, eavenind de la Roland Berger, firma deconsultanţă.

Businessul Ţiriac a fost marcat în ultimul ande pierderea importurilor Ford pe piaţa locală, afacere de peste130 mil. euro în 2009, acestea fiind oficial preluate de FordRomânia de la 1 august, dar şi de vânzarea pachetului de 49% dinacţiuni deţinute la Mercedes-Benz România către Daimler AG. Înacelaşi timp, anul acesta ŢiriacAuto a deschis noi centre la Clujşi Bucureşti, iar un alt dealer multibrand a fost inaugurat laPiteşti.

În acelaşi timp, Marius Piţigoi, unul din ceimai vechi locotenenţi ai lui Ţiriac, care a condus Autorom, fostulimportator Mercedes- Benz, a revenit în luna noiembrie pe funcţiade director general al diviziei auto a holdingului, cu afacericumulate estimate de ZF în jurul a 700 mil. euro. Divizia autoinclude trei importatori în prezent, Hyundai Auto România, M CarTrading (Mitsubishi), Premium Auto (Land Rover şi Jaguar) şidivizia de retail ŢiriacAuto.

Numirea lui Petru Văduva în ianuarie 2009 afost considerată o surpriză în mediul de afaceri din Româniadeoarece puţină lume auzise sau îl întâlnise pe managerul căruiamiliardarul Ion Ţiriac urma să îi încredinţeze businessul de pepiaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO