Mediafax.biz Exclusiv

Traseul unui executiv promovat de gigantul Honeywell într-o poziţie regională: de la interviuri prin telefon la manager peste 12 pieţe

Traseul unui executiv promovat de gigantul Honeywell într-o poziţie regională: de la interviuri prin telefon la manager peste 12 pieţe

Daniela Pandrea

Autor: Adelina Mihai

28.06.2011, 17:48 2479

Cu o prezenţă discretă în mediul de business, Daniela Pandreaare misiunea de a creşte vizibilitatea şi afacerile Honeywell înEuropa de Est, deoarece consideră că este "frustrant" să vezi cumse dezvoltă India şi China, iar meritul statelor din regiune nueste atât de apreciat. Şefă pe divizia regională HoneywellBuildings Solutions, ea a plecat din România imediat dupăterminarea facultăţii, o decizie luată într-un moment deincertitudine, despre care nici acum nu poate spune dacă a fostbună sau rea.

"Prima firmă la care am lucrat se ocupa curealizarea de studii de piaţă, iar eu am început prin a faceinterviuri prin telefon. Încet-încet, am avansat în carieră şi amajuns şefa departamentului de vânzări şi marketing, după o perioadăde patru ani.LaHoneywell am ajuns după o scurtă carieră, de un an, la GartnerGroup, pentru că firma la care lucrasem a închis birourile dinBruxelles", îşi aminteşte Daniela Pandrea. Născută în oraşulVictoria, lângă Făgăraş (judeţul Braşov), ea a absolvit cursurileUniversităţii Politehnice din Bucureşti, iar în prezent urmeazăcursurile unui program de MBA oferit de University of Edin burgh(Marea Britanie).

A vrut o companie cu deschidere cătreinternaţional

Studiul limbilor străine a fost esenţialpentru debutul carierei sale, pentru că a urmat cursurile şcoliigermane, a învăţat limba rusă încă din clasa a doua, iar pe parcursa studiat şi franceza.

Limba engleză a fost singura pe care nu aînvăţat-o niciodată la şcoală, dar pe care o foloseşte foarte desacum şi pe care a învăţat-o singură, încă de dinainte de a pleca înBelgia.

În prima firmă la care a lucrat,Frost&Sullivan, ea a fost responsabilă de deschiderea operaţiunilor pe Europa de Est, iar faptul că rolul avut în Gartner - adoua firmă în care a lucrat - nu i-a oferit deschidere spre componenta internaţională a determinat-o să aplice pentru un job laHoneywell.

"Am început la Honeywell pe o poziţierelativ joasă, ca business development coordinator, din care făceamstudii de piaţă pentru Asia Centrală şi Africa de Vest. Primaechipă pe care am coordonat-o a fost o echipă multiculturală, cumembri de naţionalităţi diferite".

În opinia sa, pentru ca un manager săreuşească să coordoneze, trebuie ca în primul rând să treacă debarierele naţionale, de baza culturală adusă de locul în care s-anăscut şi de educaţia pe care a primit-o. Ea spune că cel maiimportant pentru un lider este să înţeleagă şi să respecte valorilecelui cu care lucrează, să-l respecte pe el ca om, nu pentrufuncţia pe care o are.

"Am decis să vin în România şi pentru căsunt româncă, dar şi pentru că România este o ţară extrem deimportantă pentru Honeywell, unde şi-a propus să crească nu numaiprin vânzări, ci prin prezenţă. Nu ştiu dacă m-aş fi gândit să măîntorc vreodată să mă stabilesc în ţară, deşi am venit în fiecarean în vacanţă sau în interes de servciu, dar simţeam că se vaîntâmpla acest lucru".

Deşi s-a mutat în România de la începutulanului, Daniela Pandrea a preluat în luna octombrie a anului trecutfuncţia de Regional General Manager în cadrul Honeywell BuildingsSolutions Eastern Europe, Russia & CIS.

Ea are trei copii, doi băieţi de 20,respectiv 18 ani (care au rămas în Belgia) şi un băiat de 3ani.

În regiunea EMEA, Honeywell are peste 32.000de salariaţi, iar statele din această zonă au generat 29% dinveniturile globale ale grupului în 2010, adică aproximativ 7,3miliarde de euro.

"Provocarea mea personală este să ajut lacreşterea businessului în Europa de Est aşa cum merită aceastăzonă, pentru că uneori este frustrant să vezi cum se dezvoltă ţăriprecum India sau China, iar ţările din Europa de Est, deşiindividual au rezultate bune, nu ajung la ace leaşi performanţe.Îmi doresc să cresc vizibilitatea Europei de Est şi a României înmăsura în care se poate. Am preluat un business cu maricapabilităţi, mai ales în domeniul eficienţei energetice, dar carenu a ajuns la nivelul celorlaltor ţări şi pe care vreau să-l fac săcrească în continuare, nu numai din punctul de vedere alveniturilor, ci şi al oportunităţilor".

O altă româncă aflată pe o poziţie înaltă înHoneywell este Cleo Căbuz, Chief Technology Officer în cadruldiviziei de Life Safety a companiei, care este stabilită înSUA.

A participat la întâlnirea CEO-ulHoneywell cu premierul Boc

Numele Danielei Pandrea a apărut prima datăatunci când David Cote, preşedinte şi CEO al grupului american, avenit personal în România în luna martie a acestui an pentru adiscuta cu autorităţile de la Bucureşti despre acordarea unuiajutor de stat pentru un proiect de investiţie de circa 100 demilioane de euro, care ar putea ajunge însă chiar la 200 mil. euro,potrivit unor surse din piaţă.

Ea a participat alături de Cote şi la odiscuţie cu premierul Emil Boc. Surse din piaţă spun căreprezentanţii Honeywell au mai tatonat interesul autorităţilorpentru proiectul lor de investiţii în ultimii doi ani, considerândcă acesta ar merita efortul procedurii de obţinere a aprobăriiBruxelles-ului pentru ajutorul de stat pe care şi-ldoresc.

Statul român are scheme de ajutoare peniveluri valorice aprobate deja de Comisia Europeană, inclusiv unapentru investiţii de peste 100 de milioane de euro.

Daniela Pandrea spune că Honeywell este ofirmă care a crescut mult prin achiziţii, iar fabrica HoneywellGarrett România a început producţia în iunie 1998 sub denumirea deAlliedSignal, când avea 190 de angajaţi. În prezent, fabrica dinBucureşti (din cartierul Militari, în cadrul fostei fabriciTurbomecanica) produce turbosuflante pentru motoare diesel şipentru motoare pe benzină şi care este şi cea mai mare fabrică deturbosuflante din lume. Fabrica din Bucureşti, care numărăaproximativ 700 de angajaţi şi face parte din grupul HoneywellTransportation Systems.

Honeywell mai are o fabrică în Lugoj, undeare aproape 600 de salariaţi, unde se produc detectoare de fum şide foc, exportate în toată lumea. "Într-adevăr, Honeywell amenţinut un profil destul de discret. Suntem în top 10 exportatorinumai prin fabrica de la Bucureşti, cred că am fi fost mai sus întop dacă erau luate în considerare şi exporturile fabricii dinLugoj", a mai adăugat Pandrea.

Continuă extinderea

Unul dintre cele mai surprinzătoare aspecteîn cadrul Honeywell este faptul că firma nu a avut niciodatămanageri expaţi în România. Spre deosebire de alte multinaţionale,care aduc expaţi la conducerea filialelor deschise în România,expaţi care să instruiască manageri români meniţi să-i înlocuiascăulterior, toţi managerii din Honeywell au fost români care aubeneficiat de traininguri în alte ţări.

"În general, managerii sunt crescuţi intern,dar sistemul este creat în aşa fel încât fiecare angajat să aibă înmod regulat oportunitatea să preia un rol nou".

În opinia sa, Honeywell creşte în Europa deEst pentru că are clienţi în această regiune şi pentru că aici sedezvoltă, iar România este ţara în care vrea să se dezvolte încontinuare.

De altfel, România este şi una dintre celemai mari ţări din Europa în care Honeywell face cercetare îndomeniul senzorilor.

"Avem 1.500 de angajaţi în prezent, iar pânăla sfârşitul anului probabil că vom mai angaja încă 100-150 depersoane. România este una din ţările avute în vedere de Honeywellpentru extindere, mai ales pentru zona de cercetare, dar nuexcludem şi extinderea în domeniul fabricării".

Alături de Daniela Pandrea şi Cleo Căbuz,Carmen Petcu, managerul responsabil de supervizarea unei echipecare va realiza un proiect al Michelin în India în valoare de unmiliard de euro şi Angela Creţu, care la 36 de ani a preluatfuncţia de director general al Avon Rusia, conturează o generaţiecare schimbă mentalitatea despre leadershipul feminimromânesc.

Honeywell înRomânia

  • Are peste 1.500 de angajaţi în România, iar la nivel globalgrupul are aproximativ 130.000 de salariaţi în 100 de ţări.
  • Printre clienţii români ai Honeywell se află rafinăriaPetrobrazi a OMV Petrom, Parlamentul, Stadionul Naţional Arena,Biblioteca Naţională sau maternitatea Giuleşti.

  • Este prezentă pe piaţalocală prin două fabrici, una la Lugoj (Honeywell Life Saftey, careare 600 de angajaţi şi produce sisteme de detectoare de foc şi defum) şi o fabrică în Bucureşti (Honeywell Turbo Technologies, careare 700 de angajaţi şi care produce turbosuflante pentru motoarediesel şi pentru motoare pe benzină).

  • În 2010, veniturileglobale ale Honeywell au ajuns la 33,4 mld. dolari, iar celegenerate de regiunea Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa aureprezentat 29% din veniturile totale (aproape 10 mld. dolari,respectiv 7,3 mld. euro).

Ce a mai spus Daniela Pandrea

  • Există o percepţie în diverse sfere conform căreia investitoriivin în România pentru mâna de lucru ieftină. Cel mai importantcriteriu pentru un investitor îl reprezintă capacitatea oamenilorprivind valoarea pe care o aduc companiei. Honeywell are nevoie deoameni calificaţi, iar acest aspect a jucat întotdeauna în favoareaRomâniei, pentru că oamenii au abilităţi tehnice şi sunteducaţi.

  • România a avut foarte mult de câştigat din zecile de mii deingineri pe care i-a pregătit, însă trebuie făcut un efort în acestsens, pentru că tinerii nu se mai îndreaptă către facultăţi cuprofil tehnic, pentru că s-a creat un renume prost al profesiei deinginer în urmă cu 10-15 ani.

  • Am avut 3 principii de bază pe care le-am urmărit în carieră: amîncercat ca tot ceea ce fac să fac cu pasiune, mi s-a întâmplat sărefuz oportunităţi dacă am crezut că nu pot să lucrez cu pasiune;am încercat să ştiu în fiecare seară câte ceva în plus faţă de ceeace ştiam în prima oră a dimineţii; tot ceea ce fac trebuie să aibăun sens moral.

  • Viaţa de familie este foarte importantă în viaţa unui lider; nue normal să ţi se întâmple sistematic să lucrezi la ora 12noaptea.

  • Nu mi s-a întâmplat niciodată să am conflicte cu oamenii dinechipa mea, întotdeauna am avut uşa deschisă şi i-am ascultat,întodeauna am ştiut poate mai mult decât voiam să ştiu şi niciodatănu m-am considerat mai presus decât ei.

  • Ca lider, trebuie să scoţi valoarea din oamenii cu care lucrezi;sunt oameni care au reuşit şi au Porsche la uşă şi sunt oameni caren-au reuşit, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-i tratezi caoameni.

  • Pentru un tânăr aflat la început de carieră, este foarteimportant să ştie că va trebui să-şi aloce o perioadă de timppentru a învăţa; el trebuie să realizeze că ceea ce a învăţat înfacultate este o bază, dar nu înseamnă cunoaştere, aceasta sedobândeşte prin experienţă; tânărul trebuie să înveţe să sematurizeze, să se lovească de greutăţi, de refuzuri, de momentedificile, pentru că nu creşti când viaţa e frumoasă şi când aitotul la dispoziţie; dacă baza nu e bună, atunci când avansezi nicievoluţia nu va fi bună.

  • Daniela Pandrea
  • Carieră:
  • 45 de ani
  • Octombrie 2010 -prezent: Regional General Manager Honeywell Buildings SolutionsEastern Europe, Russia & CIS (Bucureşti)
  • 1998-2010 - carieră în grupul Honeywell, în principal înBruxelles

  • 1997 - 1998: Sales Executive Datapro Specialist, Gartner Group(Bruxelles)

  • 1993-1997: Account Manager şi sales&Marketing Manager, Frost& Sullivan (Bruxelles)

  • 1992-1993: Market Research Analyst, Frost & Sullivan(Bruxelles)

  • 1991: Masterat în Inginerie Mecanică, Universitatea Politehnicadin Bucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO