Opinii

Adrian Vasilescu, BNR: Cum intoarcem roata recesiunii

12.05.2010, 00:00 12

Pentru Romania, a devenit neiertator ultimatumul deciziilorcardinale. Ca sa nu ramanem printre saracii Europei - la saracieavandu-i in urma noastra, in Uniunea Europeana, doar pe bulgari.Cine sa ia aceste decizii? Fortele trimise de lege s-o faca:Parlamentul, Executivul, celelalte autoritati de stat. Ar fi insadramatic ca toate aceste forte, care detin puterea de a decide, saaiba aroganta de a considera ca sunt singurele care au si putereade a gandi binele si raul. Cum s-a intamplat deseori. Si pentru ca,tot deseori, dezbaterea publica s-a axat prea putin pe ce avem cuadevarat de facut.

Fara indoiala, autoritatile statului trebuie sa fie judecatepublic. Cu o conditie: ca in fata acestei inaltei Curti, care esteopinia publica, sa aiba parte de o judecata dreapta. Iar noi,opinia publica, avem si indatorirea de a gandi proiecte care sa-sifi capatat substanta din dezbateri ample si din buna credinta.

Bunaoara, cred ca este prea putin analizat in dezbateri publice- chiar si in cercurile specialistilor - adevarul ca actuala crizane impune, de mai bine de un an, o schimbare de model economic.Intai si intai fiindca banii disponibili pentru investitii, pentruremunerarea muncii, pentru imprumuturi bancare si pentrucontributii sociale sunt mai putini. Iar in viitorul apropiat, celputin pana la sfarsitul acestui an, nu se intrezareste o sperantaimediata de modificare a acestui tablou. Iar, cand se va modifica,nimic din ce va fi dupa criza nu va semana cu paradigma de dinaintede criza.

Noua ani de expansiune economica necontenita (din 2000 pana in2008) au fost, pentru Romania, o sansa exploatata in prea micamasura. Cum o sansa prea putin valorificata a fost si faptul ca,incepand cu anul 2000, mizand pe o inflatie calma si pe o politicamonetara prudenta, deficitul bugetar a putut fi tinut in frau anila rand. Era vara in economie si era timpul sa facem sanii. Dar amfacut tot carute. Politica prociclica de cheltuieli bugetare. Iarin 2008, cand logica electorala a invins total logica economica,deficitul bugetar a iesit din tipare.

A urmat reculul PIB-ului, in 2009. Fapt inevitabil. Crizaglobala fortase deja, la cumpana dintre 2008 si 2009, intrarea inRomania. Ar fi, macar acum, timpul ca din recesiunea care ne-alovit si din care am facut un subiect de dezbateri zilnice, dedimineata si pana noaptea tarziu, sa facem o buna ocazie pentruregenerarea economiei noastre. Cu doua conditii: regandireaconceptiei intregii societati romanesti despre cresterea economicasi reasezarea adecvata a structurilor economice.

Evaluarea corecta a starii economiei romanesti, urmata deaplicarea unor masuri coerente si intr-un ritm sustinut pentruindreptarea dinamicilor strambe, ar putea sa asigure, imediat dupace va trece recesiunea, inscrierea intr-un nou ciclu de cresteresanatoasa si de durata. Va fi nevoie insa ca, odata cu tinerea subcontrol a balantelor macroeconomice, sa dam bice reformelorstructurale, astfel incat sa fie obtinuta masa critica necesaradetensionarii sistemului economic in ansamblul sau. Ar fi sansainscrierii Romaniei pe o traiectorie economica ascendenta.

Daca vrem insa crestere economica sanatoasa, va fi nevoie sa neinjugam la rigoarea financiara si la restructurarea efectiva. Drumgreu - de prea multe ori ocolit sau abandonat. Alternativa nu avem.Iar in joc e mai mult decat mandria nationala.

Ne-am grabit, in prea multe imprejurari, sa gandim ca Romania adovedit din plin ca este in Europa prin cultura, prinspiritualitate, prin obiceiuri si prin aspiratii. E mult adevar inaceasta afirmatie. Dar si prea multa iluzie. E timpul sa regandimpoliticile educationale. Si e timpul sa ne aliniem exigenteloreconomice pe care actuala criza le aduce in fata Uniunii Europenein ansamblul ei. Desigur, prin performante certe. Si invatand, insfarsit, din erorile trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO