Opinii

„Ce sa le dau prietenilor mei ca sa aduca banii inapoi in tara”. Ce parere aveti?

11.01.2010, 00:00 17

Impozitul pe averile mari. O idee care este cel mai usor devandut publicului , mai ales acum in criza economica. Ce poate fimai usor de acceptat ca retorica de catre marea masa a publiculuidecat sa spui ca iei de la bogati si dai la bugetul sarac. Unreferendum pe tema asta ar fi o simpla formalitate.

Da, in cei 20 de ani de capitalism s-au facut, castigat, "furat", luati-o cum vreti, bani multi in Romania. Sute de mii de euro,milioane si cateva miliarde sunt inscrise acum in dreptul a catorvasute de mii de romani. A fost o sansa unica de imbogatire pentrucei care au ales sa fie patroni si nu angajati. Odata cu cadereastatului, profiturile si activele bune s-au privatizat, iarpierderile si pagubele s-au nationalizat. Au fost si afaceri facutede la zero care nu au avut legatura cu statul. Da, s-a format oclasa de capitalisti, oameni de afaceri, antreprenori, politicienicare nu mai au grija zilei de maine. Nici ei, nici urmasii lor,asta daca nu va veni un nou sistem politic care sa le confisteaverea. Acum, aceasta clasa de capitalisti care au facut bani printoate mijloacele isi poate permite sa discute degajat din oricecolt de lume unde isi petrec timpul/vacanta, despre problemeletarii- cum trebuie reformat statul, cum trebuie construiteautostrazi, cum trebuie sa fie educatia si sanatatea - iar inacelasi timp din doua, trei telefoane sa obtina un contract custatul pe care sa-l deruleze cei din tara. Au avioane, mai multemasini, au case cu sute, daca nu chiar mii de metri patrati (dupaun deceniu de locuit intr-o casa cu peste 5oo de metri patrati,George Copos a ajuns la concluzia ca mai mult de 50 de metripatrati nu-i trebuie), iar copiii lor sunt vedetele showbiz-uluiautohton. Banii lor, adica economiile, sunt si in Elvetia , iaractivele/companiile din tara sunt protejate prin firme off-shore.Da, este o realitate. Si ei vor face tot posibilul sa ramanaasa.

Dinu Patriciu spunea ca in Elvetia romanii au depuse peste 12miliarde de euro. Cash.

Credeti ca impozitul pe avere va aduce ceva la lumina, va scoatedin buzunarul celor bogati vreun euro in plus? Nu. Iar primul carear incerca sa plateasca mai putin sau sa gaseasca solutii deoptimizare fiscala ar fi chiar ministrul finantelor SebastianVladescu care, cand nu era ministru, era consultant in sectorulprivat. Intotdeauna cei cu averi mari vor gasi mijloacele siinterpusii prin care sa-si ascunda ce au acumulat. Si nu este numaila noi, ci in intreaga lume.

Avand in vedere aceasta situatie din teren, poate ca ministrulVladescu ar putea sa puna problema averilor mari altfel: ce sa ledau prietenilor mei care au avut mai mult noroc in viata decatrestul cetatenilor, cu care am facut afaceri, beau cafea, merg laschi, discut politica, astfel incat sa-si aduca banii in tara sisa-i puna din nou la lucru aici?

In Italia, Guvernul a dat posibilitatea celor care aveau baniiparcati in afara, departe de mana fiscului, sa-si "albeasca" avereain schimbul unei taxe de 5%. Si au intrat 95 de miliarde de euro,fata de 25 de miliarde de euro cat erau estimarile fiscului.

Ce ar trebui sa-i dau prietenului meu Sucu (al lui Vladescu, nual meu - n.red.) astfel incat sa faca o scoala, un spital, saconstruiasca o noua aripa la o universitate, sa sustina un institutde cercetare? Ce facilitati ar vrea? Ce pot sa-i ofer lui situturor celor care s-ar incadra in categoria - averi mari astfelincat sa nu fuga de mine ca stat? Ca sigur nu vor plati mai multdaca le pun impozit pe avere. Si mai mult decat atat se vor suparape mine, iar functia de ministru nu este pe viata.

In ultimul deceniu Romania a fost trasa inainte de acesticapitalisti "huliti, avari, duri, fara scrupule, exploatatori, caresi-au facut averea numai pe relatii, furt, care nu platescimpozite". Dar care au avut ambitia, determinarea, dorinta sa facaceva - o afacere, un brand, locuri de munca, pana la avere. Sisi-au luat si riscul aferent- sa faca rost de bani, sa esueze, sapiarda tot, sa fie cautati pentru ca au "fentat" legea.

Pana una-alta, bugetul se tine din ceea ce au facut si acesticapitalisti.

Saptamana trecuta, presedintele Basescu a semnat decretulprivind acreditarea lui Radu Gabriel Safta in calitate de ambasadoral Romaniei in Botswana, Namibia si Mozambic. Daca nu sunt"diamante sau arme" la mijloc, nu stiu de ce ar trebui sa avemambasador acolo cu toate costurile aferente. Si aici sunt cheltuitetaxele si impozitele stranse in tara.

Bugetul pe 2010 va fi aprobat saptamana asta. Pana acum au iesitca idei trei taxe/impozite- fast-food, CAS pe drepturile de autorsi pe avere. In schimb ministrul finantelor sau vreun parlamentarnu a venit cu vreo idee pentru crearea de locuri de munca sau aunei afaceri astfel incat sa se plateasca pensiile sau salariulambasadorului din Botswana. Aceste state de plata sunt onorate decapitalisti si afacerile lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO