Opinii

Cum (si cand) va fi relansata creditarea (4)

30.03.2010, 23:30 13

Scriam, miercurea trecuta, ca a intarcat Balaia. E criza sibancile au trecut dintr-o extrema in alta. Actuala extrema,determinata de criza, o simtim cu totii. Dureros. Pentru caincetinirea dramatica a creditarii loveste intreaga societate. Totasa cum cealalta extrema, ce reflecta comportamentul bancilor dedinainte de criza, a fost folositoare intregii societati. In sensulca s-a restrans vizibil sfera saraciei, in timp ce o mare parte apopulatiei a simtit o unda de bunastare.
Cum s-au petrecut lucrurile? Sa privim inapoi. Zarurile fuseseraaruncate. Incet - incet, incepand din 2004-2005, crediteleimobiliare si cele pentru consum au trecut din planul viselor si aldorintelor in viata de zi cu zi. Bancile au descoperit o noua sursade profit. Iar o parte a populatiei a inteles ca numai prinimprumuturi bancare pot fi rezolvate problemele locative sau pot fiachizitionate bunuri de consum de folosinta indelungata. Chiar dacao realitate paralela a facut sa se aprinda o puternica dezbaterepublica: pericolul creditarii. Pericol mult comentat cu deosebirein perioada ce a premers crizei. Banca Nationala a intervenit inamintita dezbatere cu un mesaj rational: "Atentie la echilibru".Considerand ca ar fi grav daca s-ar rupe echilibrul pe piatacreditelor.
Sa nu uitam ca, inainte ca fluxul de bani sa navaleasca in banci sidin banci catre populatie, in prea putine cazuri o familie de lanoi avea posibilitatea sa adune ban langa ban pentru a-si ridica ocasa. Creditul ipotecar a simplificat lucrurile. Desigur, nu ingeneral, ci pentru acea parte a populatiei care a avut bonitaticare sa-i asigure eligibilitatea pentru astfel de credite. Dar,prin extinderea creditarii, Romania s-a ales si cu un eficientstimulent pentru o munca performanta. Familia intra in propria-icasa, ipotecata insa in favoarea bancii. Iata motivul ce o facea satraga cu dintii, muncind si castigand bani, pentru a-si putea platicasa. Din aceasta competitie pentru existenta, desfasurata pe scaramare, a castigat familia, a castigat societatea.
Totodata, si consumul avea nevoie de bani. Problema ce n-a putut firezolvata numai prin cresterea veniturilor. Imprumuturile pentruconsum au facut explozie, in conditiile in care, in banci, baniidin strainatate veneau in valuri. Iar romanii s-au repezit sa seimprumute. Creditul de consum a luat-o la goana, devansand creditulpentru locuinte. Necazul a fost ca, in timp ce consumul gonea curapidul, oferta interna de bunuri si servicii calatorea cu o cursade navetisti. Totusi, creditarea in valuri ne-a fost de folos.Indeosebi creditele acordate companiilor. Economia a luat avant.PIB-ul a crescut ani la rand. Inflatia a fost adusa sub control,chiar daca, comparativ cu alte tari, continua sa fie mare. Multelucruri incepusera sa se schimbe in tara.
Anii de bunastare pe datorie ne-au aratat de unde poate sa vinasalvarea: piata libera. A fost insa prea putin inteles faptul capiata nu este doar un spatiu de comert. Ci un spatiu cultural. Oagora. Si ca, in esenta ei, cultura de piata aduce in prim-planconcurenta ca principal motor in stare sa puna economia in miscare.Cum insa, in economia noastra, acest motor a fost pus numai partialin functiune, societatea romaneasca a consumat mai mult decat aprodus, de aici rezultand grave deficite. Ele s-au reflectat maiputin in buget, care si-a pastrat echilibrul pana in trimestrul alIII-lea din 2008, si mai mult in pierderile companiilor cu capitalde stat, multe greu de cuantificat, in balanta comerciala si inbalanta de plati. In plus, am inceput sa intelegem, treptat, ca sipietele pot sa greseasca, impingand lucrurile catre un exces deconsum. Si chiar au gresit. Actuala criza mondiala ne-a si aratatin ce conditii: cand ajung sa domine lacomia, nesabuinta siincultura.
Pretutindeni in lume, acum, in timp de criza, acolo unde bancile"s-au rupt" ori sistemul bancar s-a prabusit, economia in ansamblus-a vazut intr-un grav pericol. Solutia fiind, in multe cazuri,nationalizarea bancilor. Sau pomparea de bani bugetari. In Romania,din fericire, nu ne-am aflat in fata unui astfel de prag.
Continuare - miercurea viitoare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO