Opinii

Cum (si cand) va fi relansata creditarea (I)

09.03.2010, 23:10 28

Am publicat, miercurea trecuta, comentariul intitulat "Cum (sicand) iesim din criza". Scriam, atunci, ca nu de pronosticuri avemnevoie, caci de cele mai multe ori din incercarile de a citiviitorul sunt conturate orizonturi false, ci de tinte. Si destrategii, de decizii bune si de mobilizari de eforturi pentru catintele fixate sa fie atinse. Iar intre locomotivele ce vor scoatetara din recesiune si din criza am numit creditele cu costurirezonabile. Am in vedere, desigur, fluxurile de credite de la bancicatre companii si catre populatie, care sa nu-i ingenuncheze pedebitori, dar nici sa nu puna in pericol profitul meritat alcreditorilor.

Ca si in legatura cu iesirea din criza, intrebarea nu este:"Cand?"… Ci cu totul alta: "Cum?"… Relansarea creditarii depinzandde o serie de decizii, de conjuncturi si de atitudini. Laconjuncturi si atitudini ma voi referi pe larg in saptamanileurmatoare. Acum voi analiza deciziile. Plecand de la cea maiimportanta: decizia Bancii Nationale privind dobanda de politicamonetara.

Amintesc, intai si intai, faptul ca in anii 2009 si 2010 osuccesiune de decizii ale Consiliului de Administratie al BNR audeterminat coborarea dobanzii de politica monetara de la 10,25 lasuta la 7 la suta. Un semnal fara niciun echivoc, dat bancilorcomerciale, ca vremea dobanzilor cu doua cifre a trecut si ca, inmomentul de fata, calea este numai una: trecerea treptata lacosturi rezonabile in cazul creditelor date de bancile comerciale.Iata insa ca, la nivelul mediului de afaceri, s-a format un grup depresiune (restrans, dar agresiv) care sustine, in dezbateripublice, ca Banca Nationala ar fi luat prea tarziu startul in cursareducerii dobanzilor. Si ca, in consecinta, "pastrand creditulscump in ultimul trimestru al anului 2008, in conditiile in careRomania urma sa intre in declin", Banca Nationala ar fi lovit incompaniile din economia reala, care "au ramas fara finantare chiarcand aveau cea mai mare nevoie de bani".

Acestea sunt afirmatiile; sau, mai exact, acuzatiile. Nici vorbade argumente. Doar o sugestie: ca tocmai "in acea perioada(trimestrul al IV-lea din 2008) Uniunea Europeana si SUA ieftineaucreditele pentru a da un impuls salvator economiilor lor slabite".Pentru ca BNR nu le-a imitat, guvernatorul Mugur Isarescu esteetichetat "prea precaut", "prea conservator" si "prea ortodox". Audreptate? Voi raspunde, cu argumente, la o intrebare cardinala:oare logica economica ii dicta Bancii Nationale a Romaniei, intoamna lui 2008, sa ia decizii prin care sa imite banca centrala aSUA si Banca Centrala Europeana? Raspunsul este NU! Sustinut decinci argumente.

1) In timp ce, in trimestrul al IV-lea din 2008, America si zonaeuro se temeau de deflatie, criza ameninta Romania cu transformareadezinflatiei in inflatie. Ar fi fost o nesabuinta reducereadobanzii de politica monetara.

2) Presiunea externa pe leu ameninta sa provoace o deprecierefortata si drastica. Reducerea dobanzii ar fi fost o presiune inplus pe moneda nationala.

3) Masurilor de relaxare fiscala, din toamna lui 2009, BancaNationala nu avea niciun drept sa le raspunda cu relaxareapoliticii monetare.

4) Nicio tara in care deficitul contului extern urca la peste 10la suta din PIB nu risca sa reduca dobanzile.

5) Fluxul de credite a incetinit atat in zona euro, cat si inAmerica, desi dobanzile au fost reduse dramatic.

Detalii: miercurea viitoare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO