Opinii

Guvernul catre firme: Ce bine-mi pare ca v-am tras teapa... schimbam iar impozitul pe profit

03.03.2010, 00:00 27

Premierul Emil Boc si ministrul finantelor Sebastian Vladescu auanuntat ieri ca firmele vor plati impozitul pe profit anul acestaca si in anii trecuti.

Victorie sau nu pentru mediul de business?

Unele firme si unii reprezentanti ai patronatelor au cerut caimpozitul pe profit sa se plateasca in 2010 la fel ca in aniitrecuti, adica pe baza rezultatelor, si nu anticipat, adica egal cucel de anul trecut si impartit in patru rate trimestrialeegale.

Guvernul a raspuns timp de doua luni: nu se poate, prevedereaera deja inclusa in Codul fiscal, se stia de ani de zile ca vaintra in vigoare.

Dupa doua luni in care companiile au trait cu impresia ca asa varamane, iata ca reprezentantii guvernului au spus ieri ca vorschimba Codul fiscal prin ordonanta si ca impozitul pe profit se vaplati pe baza rezultatelor din anul curent.

Frumos. Guvernul raspunde cerintelor mediului de business, s-arputea spune. Numai ca, intre timp, unele firme si-au asezat in asafel tranzactiile (de vanzare, de cumparare), in colaborare cuexpertii fiscali si directorii financiari, incat cash-flow-ul din2010 sa fie cat mai bun.

Ca firmele de pe piete unde afacerile au scazut in 2009 si cu40-50% nu au ca principala problema profitul, ci cash-flow-ul.Clientii nu platesc la timp, firmele nu pot plati mai departesalarii si furnizori, banca si taxele si tot asa. Asa ca fiecarebanut care intra in companie (sau nu mai iese) este aur in aceastaperioada. Acum, aceste firme, care mizau pe aplicarea legii, o vorlua de la capat. Vor trebui sa-si refaca strategia. Alta bataie decap si timp irosit pe socoteli, cand grija patronilor e acum sanu-si piarda clientii, sa-si incaseze banii la timp si sa-sireorganizeze businessul.

Oare de ce apar frecvent astfel de situatii? Pentru ca guvernulare intotdeauna gandul la LEGIFERARE, in loc sa se gandeasca laADMINISTRARE pe baza legilor existente.

ZF a mai scris despre aceasta obsesie a fiecarui ministru si afiecarui prim-ministru: sa schimbam legea.

In alta zona, in educatie, era de asteptat, de pilda, caactualul ministru, Daniel Funeriu, plimbat pe la scoli si burse instrainatate, sa nu cada in aceeasi capcana ca si precedesorii saisi sa ceara o noua lege a educatiei. Dar dupa o luna deministeriat, aceasta este cea mai mare dorinta a sa.

Nu sa analizeze dosarul "After-school", dosarul "Violenta inscoli", dosarul "Cum pot fi atrasi tineri in cariera de profesori"sau dosarul "Eficienta programelor de cercetare". Nu. Nici macarDaniel Funeriu, cel mai titrat dintre ministrii acestui guvern,care stie foarte bine ca politica in tarile dezvoltate se face cudosare, cu teme si nu cu legi, nu gaseste altceva mai bun decat saschimbe la nesfarsit legea educatiei, ciuruita de 14 ori panaacum.

Cateodata te poti intreba, in ritmul in care o avalansa dedecizii nefundamentate apar, apoi sunt corectate si iar discutate:cum de mai tine sandramaua?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO