Opinii

Inchizitia actionarilor SIF

24.04.2009, 00:00 22

Acum ceva timp, presedintele uneia dintre SIF-uri avea ca prim punct pe agenda sa ii convinga pe actionari sa vina la Adunarea Generala. Miza erau cateva milioane de euro pe care acesta nu mai voia sa le distribuie ca dividende, banii urmand sa ramana in vistieria societatii pe care o administra.
Saptamana aceasta, sefii SIF-urilor nu stiu ce sa mai faca pentru ca actionarii sa nu voteze la Adunarea Generala. Miza sunt active de cateva sute de milioane de euro de care sefii SIF-urilor, unii in functie de peste 15 ani, vor sa se ocupe in continuare. Asta dupa ce actionarii lor au pierdut in ultimul an si jumatate pana la 90% din banii pe care i-au dat pe mana actualelor conduceri.
Adunarile Generale ale Actionarilor de la SIF-uri care aleg conducerea societatilor pentru urmatorii patru ani au loc incepand de astazi, iar actualii sefi ai SIF-urilor par sa aiba din nou castig de cauza. Multi dintre actionarii care ar putea sa isi dea votul pentru schimbarea actualelor conduceri nu mai au voie sa voteze. Asa au decis sefii SIF-urilor, iar Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cea care ar trebui sa aplice legea de care acestia se prevaleaza, nu si-a exprimat clar un punct de vedere pe acest subiect.
Conducatorii SIF-urilor au devenit incepand de anul acesta adevarati inchizitori ai actionarilor, facand investigatii pe cont propriu privind grupurile de actionari si legaturile dintre acestia si dand apoi verdicte privind cine are dreptul sa voteze si cine nu.
Unul din cele mai discutabile cazuri este cel al fondurilor de investitii actionare la SIF Oltenia, pe care conducerea societatii le-a gasit, intr-o prima instanta, vinovate de faptul ca au o opinie diferita de cea a societatii. Acestea au cerut ca din profitul contabil pe anul trecut sa primeasca dividende in loc sa lase banii in continuare sub administrarea SIF. Din acest motiv actionarii au primit ieri stampila de "grup de actionari care actioneaza in mod concertat". Ulterior, SIF Oltenia a revenit asupra deciziei ca urmare a unei scrisori a CNVM, care la randul sau s-a razgandit asupra unei pozitii anterioare.
SIF Oltenia a uitat insa sa-i includa in grupul de actionari pe membrii actualei conduceri, care conform legii se prezuma ca actioneaza in mod concertat cu societatile detinute de SIF, grup care controleaza impreuna peste 1% din actiuni.
Lista "grupului de interese" al fondurilor de investitii era destul de hilara. Seful UniCredit Securities ar actiona in mod concertat cu ING si Raiffeisen, conform investigatiilor SIF Oltenia, iar doua societati romanesti aflate in conflict deschis, Broker si STK, erau de asemenea aliate in viziunea SIF.
Voturile acestora si ale altor actionari, cum ar fi Banca Transilvania la SIF Banat-Crisana, au fost bune anul trecut cand acestea s-au pliat pe interesele conducatorilor SIF, insa anul acesta cand trebuie aleasa conducerea societatii nu mai sunt bune pentru sefii SIF, desi legislatia nu a suferit intre timp nicio modificare.
Intrebarea daca SIF-urile ar putea fi conduse mai bine decat in ultimii 15 ani va ramane astfel probabil fara raspuns inca patru ani.
Ce s-a intamplat in acesti 15 ani cu SIF-urile? Au ramas fidele pachetelor de actiuni de la banci, multumindu-se an de an cu dividendele care pareau o sursa sigura de venit, au vandut pachete minoritare pentru a face rost de bani, dar la capitolul investitii aproape zero: plasamente in companii falimentare ca Plastex sau Navol si majorari de capital la companii proprii, care insa nu s-au concretizat de cele mai multe ori in cresteri de profitabilitate.
De la inceputul anului, unele dintre SIF-uri in criza de lichiditati vand pe Bursa pachete de actiuni pentru a face rost de lichiditati. Motivul nu este faptul ca au oportunitati mai bune, ci ca trebuie sa plateasca salariile sefilor, care cumuleaza milioane de euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO