Opinii

Întrebări pentru domnul Sima

Întrebări pentru domnul Sima

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Dumitru Beze

15.10.2012, 11:27 1719

Pentru noi ca investitori, principalele întrebări în cazul Sima sunt următoarele:

-Ce tranzacţii a făcut?

-În ce a pierdut banii?

-De ce clienţii care au cont la Sima nu-şi pot retrage banii deşi nu au fost pe conturi discreţionare?

-Au primit clienţii raportări contrafăcute?

Odată clarificată partea asta, putem discuta despre orice cu oricine.

Să începem cu lucrurile concrete şi seci:

Firma manageriată de dl. Sima are tranzacţii cumulate la Bursa de Valori Bucureşti în valoare de sub 12 milioane Ron în 2012, fiind a 50-a firmă de brokeraj din România, iar in 2011 a fost a 55-a firma de brokeraj pe o piaţă blamată pentru lipsa ei de lichiditate.

Simplificind, dl. Sima tranzacţiona pe piaţa din capital din România în o lună mult mai puţin decât face pierdere Oltchim în o zi.

Iar pierderile şi câştigurile la aceste sume nu pot fi decât imateriale la nivelul discuţiei.

Iar faptul că pe pieţele externe a primit bani de la clienţi şi tranzacţionează un miliard pe luna în marjă de peste 1 la 100 vă pot garanta că ştiu investitori români care nu sunt genul show off care tranzacţionează zilnic sume mai mari de un miliard în marjă. La un asemenea levier însă cei care o fac înţeleg evident că şi câştigurile şi pierderile sunt exponenţiale. Şi chiar dacă ai intuit de 10 ori şi ai câştigat exponenţial, la prima eroare ai mari şanse să pierzi tot. Nu teoria tranzacţiilor în marjă o vom dezbate aici. Şi nici conturile discreţionare, sigur ne vor asurzi în perioada următoare.

Dl. Chirileasa face un rechizitoriu si pune titlul "Cazul Sima scoate la suprafaţă mizeria de pe piaţa românească de capital".

Fiind un jurnalist care contribuie zilnic la educarea tututor şi pe care îl apreciez nu mă pot supăra pe dumnealui, dar îi pot atrage atenţia că mizeria de care vorbeşte este a domnului Sima şi nu a pieţei de capital.

Pentru orice investitor există un fond de garantare care anul acesta este de 20.000 de euro şi va creşte, fiind, ca şi în cazul băncilor, garantat de stat. Dacă ai 100.000 de euro pe bursa românească la primii cinci brokeri şi ei ar fugi toţi investitorul nu ar pierde nici un euro. Am descris mai sus al câtălea broker era domnul Sima. Riscul ca aceasta să se întimple este la fel ca riscul ca primele cinci bănci să dea faliment deodată, iar atunci cred că lumea ar fi un haos generalizat.

​Păcăneala pe Forex de nu are nicio legătură cu bursa. La bursă cumperi părticele dintr-o afacere, nu mizezi dacă creşte sau scade ceva. Practic eşti proprietar în Petrom, Coca-Cola, Apple.

Tot ce se spune şi ce face domnul Sima are legatură cu înşelătoria şi nu cu piaţa de capital.

Are dreptate dl. Chirileasa că e mult de lucru aici şi cu toţii cei care participăm la piaţa de capital din România putem face lucrurile de cel puţin câteva zeci dacă nu câteva sute de ori mai bine.

Dar să nu amestecăm pe domnul Sima cu piata de capital. Domnul Sima să raspundă la întrebările de la începutul articolului iar dl. Chirileasa să ne ajute să dezvoltăm piaţa de capital, este unul dintre foate puţinii jurnalişti care o înţelege.

Îi place sau nu, pe piaţa de capital sunt listate majoritatea companiilor mari la nivel mondial şi în România majoritatea marilor companii au fost sau sunt listate la Bursă (nu mai repet acum aici de ce Romtelecom şi BCR nu sunt listate, vom avea timp să dezbatem, la prima încă mai este posibil).

Îl rog pe domnul Chirileasa să pună corect întrebările domnului Sima şi apoi să contribuie împreună cu investitorii pe piaţa de capital la îmbunătăţirea acesteia.

Student fiind, am cunoscut oameni deosebiţi deveniţi călăuzitorii mei care m-au îndrumat să citesc şi altceva decât ştiri şi cărţi economice. În "Omul recent" am citit ceva care sper să ne ajute cu o mică adaptare: "Deşi nu se vor rezolva aceste probleme din scandalurile care apar, în urma lor democratia (în cazul nostru bursa) va ieşi întărită după ele".

Dumitru Beze este preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO