Burse - Fonduri mutuale

Care sunt incertitudinile cazului Sima

15.10.2012, 00:05 372

Ce e clar în cazul Sima?

Cristian Sima a fugit din România. Iniţial apăruse informaţia că Sima nu este de găsit, apoi au apărut scrisorile atribuite lui prin care spunea că a fugit din ţară pentru că a pierdut banii investitorilor, iar vineri seara Sima a intrat în direct la Realitatea TV spunând că este în Islanda şi că a fugit de frică.

Cei 60 de clienţi ai WBS Holding nu reuşesc să-şi recupereze banii, iar o parte din bani nu mai există. Fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu şi creatoarea de modă Irina Schrotter sunt printre clienţii afectaţi, ei recunoscând oficial că aveau bani la WBS Holding.

Banii clienţilor WBS România există şi pot fi retraşi. În urma controlului efectuat la finalul săptămânii de către CNVM la WBS România a rezultat că banii din conturile clienţilor WBS România există.

Incertitudini

Câţi bani au dispărut? Sima a declarat că ar fi vorba despre 2 milioane de euro şi 2 milioane de dolari (în total circa 3,5 milioane de euro). Aceste informaţii nu au putut fi verificate, deoarece nu există plângeri din partea clienţilor afectaţi.

Cum au dispărut banii? Sima spune că i-a pierdut în urma tranzacţiilor efectuate pe pieţele internaţionale. Până

în acest moment nu au apărut extrase de cont sau alte informaţii care să valideze declaraţiile sale. Suspiciunile că el ar fi plecat cu banii clienţilor nu pot fi eliminate în acest moment.

Când au dispărut banii? Nu este clar când a înregistrat Sima pierderile şi dacă între timp el a onorat cereri de retragere din partea unor clienţi din banii altor clienţi pentru a-şi acoperi pierderile.

Cine sunt clienţii care au pierdut cele mai mari sume? Numele unor personalităţi cunoscute în spaţiul public au fost vehiculate printre clienţii păgubiţi de Sima, dar există puţine confirmări în acest sens. Gigi Becali a declarat sâmbătă că de fapt Sima ar fi pierdut banii unui "mafiot italian" şi că de asta îi este frică.

Cum a reuşit Sima să convingă atâţia oameni cunoscuţi să-i încredinţeze banii? Sima era un personaj privit cu neîncredere de multă lume de pe piaţa de capital. Majoritatea celor care-l cunoşteau ştiau că Sima este un speculator care-şi asumă riscuri foarte mari. Cu toate astea, cei care i-au încredinţat banii spun că el le-a promis "câştiguri mici, dar sigure".

De ce infracţiuni se face vinovat mai exact Sima? Nu se ştie concret ce conţine contractul semnat de clienţii WBS Holdings şi care erau limitele mandatului. Nu este clar dacă Sima a încălcat limitele contractuale, dacă a folosit banii unor clienţi ca să onoreze cereri de retragere din partea altor clienţi (schemă Ponzi) şi nici dacă şi-a înşelat clienţii furnizându-le extrase de cont false, care atestau câştiguri când de fapt conturile erau pe pierdere.

În ce fel se răsfrânge responsabilitatea asupra WBS România? Spre deosebire de WBS România, care este broker autorizat de CNVM, WBS Holdings este o firmă înregistrată în Insulele Virgine care nu este autorizată şi supravegheată de nimeni. Este posibil ca mulţi dintre clienţii companiei să nu fi făcut această distincţie. Mulţi investeau prin ambele companii şi există suspiciuni că angajaţii WBS România ar fi lucrat şi pentru WBS Holdings, ceea ce ar fi ilegal. CNVM nu a dat un punct de vedere oficial în acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO