Opinii

La Bruxelles gonim pentru a prinde trenul

22.11.2004, 00:00 17



Aderarea la Uniunea Europeana este o istorie din ce in ce mai complicata, iar hopurile care trebuie sarite pentru a obtine acquis-ul comunitar sunt mereu mai greu de depasit. In ultima vreme s-au implicat in acest proces si parlamentarii europeni - pe de o parte pentru a-si demonstra atasamentul fata de doctrina ideologica (liberala, populara sau socialista), pe de alta parte pentru a justifica indemnizatiile banesti care sunt demne de exercitii retorice iesite din comun si neaparat reflectate copios in mass-media.



Saptamana trecuta, comisarul Verheugen a fost nevoit sa riposteze acuzatiei din presa si Parlament ca ar face jocul electoral al premierului Adrian Nastase. Revenind asupra declaratiei anterioare, Verheurgen a declarat ca problemele deosebit de grele din Dosarul Romaniei nu vor putea fi rezolvate pana la 24 noiembrie. El a tinut sa precizeze ca termenul de 24 noiembrie fusese stabilit cu un an in urma, cand nici nu se stia de alegerile din 28 noiembrie. Ca dosarele pe care le avem inca de negociat sunt spinoase, a recunoscut si oficialul roman, ministrul Puskas, cand a declarat ca negocierile vor fi incheiate la 17 decembrie, de fapt data la care va avea loc summit-ul Consiliului Europei. Se pare ca dosarul cel mai nabadaios este Concurenta, unde guvernul Nastase s-a angajat in interventii sociale total interzise de legislatia comunitara.



Toate acestea se petrec pe fundalul tranzitiei la Bruxelles spre o noua Comisie, organul executiv al Uniunii Europene. Ne amintim ca in fata obiectiunilor din Parlamentul European la unii candidati propusi de Comisie, noul presedinte Jose Manuel Barroso a cerut un ragaz pentru inlocuirea acestora prin tratative cu guvernele respective. In locul deputatului italian Buttiglione a aparut fostul ministru de externe italian Franco Frattini, acceptat de comisia respectiva. A fost acceptat si ungurul Laszlo Kovacs drept comisar pentru impozitare, dupa ce acesta a dovedit ca n-a avut de a face cu militia comunista. Votul masiv al Parlamentului European confera autoritatea necesara Executivului european care se va instala la Bruxelles luni, 29 noiembrie. Pentru romani este important ca Verheungen ramane si in noua Comisie Barroso intr-o pozitie influenta.



Tot saptamana trecuta, la Parlamentul European a prezentat un proiect de motiune cu privire la Romania noul Raportor Pierre Moscovici, francez de origine romana. Dupa ce atrage atentia asupra numeroaselor sarcini ce revin guvernului roman pentru indeplinirea aquis-ului comunitar, proiectul promite o monitorizare riguroasa a acestora, dar pana la urma spera si crede ca Romania va incheia negocierile pana la finele anului 2004, va semna Tratatul de Aderare in 2005 si va adera efectiv la 1 ianuarie 2007.



Dupa cum se vede, procesul aderarii la comunitatea europeana, departe de a arata ca o autostrada occidentala, seamana mai curand cu strazile prost asfaltate ale Bucurestiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO