Opinii

Nici pentru o mie de mandate de presedinte

27.09.2009, 18:13 7

Greva din Justitie, finalizata prin infrangerea prin abuz decatre puterea judecatoreasca a puterii executive, este doar ultimuldintre conflictele institutionale care slabesc statul. Penultimuleste abuzul puterii executive (Guvernul) asupra puterii legislative(Parlamentul) - practic niciun act normativ important nu a fostdiscutat in acest an in Parlament (institutia care facelegile).

Ca variante, avem conflictul dintre puterea executiva(presedintia de aceasta data) si puterea judecatoreasca sauconflictul institutional dintre Presedintie si Parlament caredureaza de cativa ani.

Magistratii, judecatori sau procurori, au stat in greva o luna.Au numit greva "protest extrem", dar aceasta sintagma nu esteconsacrata juridic, deci ceea ce au facut este greva - ilegalatinand seama de faptul ca magistratii, alaturi de militari sipolitisti, nu au dreptul la greva. Si au facut greva pentru amentine ceea ce au obtinut, de asemenea, pe langa lege, anume unspor la salariu de 50% pe care singuri si l-au dat in ciuda uneidecizii a Curtii Constitutionale potrivit careia doar Guvernulstabileste nivelul salariilor categoriilor sociale. Nicioinstitutie din Romania nu poate sa-i penalize pe magistrati pentruceea ce au facut.

Un alt abuz de putere, din acest an este cel al Guvernului infata Parlamentului. De cinci ori in acest an, Guvernul, care are omajoritate de peste 70% in Parlament, si-a angajat raspunderea, iartextele Executivului au devenit litera de lege fara niciodezbatere. Cine a discreditat in acest caz Parlamentul (in situatiain care nu se discrediteaza singur, ocupandu-se cu chestiuniperiferice precum comisiile de ancheta) si cine l-a trimis "pecentura politicii"? Nicio institutie a statului nu poate pedepsiExecutivul pentru abuzul de putere.

Abuzul Executivului este o "razbunare" pentru ceea ce s-aintamplat intre 2006-2008 in Guvernul Tariceanu II. AtunciParlamentul dicta practic Guvernului (care avea o majoritate de sub25%) si impunea cheltuieli fara acoperire. Cel mai mare abuzconsemnat anul trecut (cu acordul tuturor actorilor politici, desitot abuz ramane) este majorarea cu 50% a salariilor profesorilorfara acordul Guvernului, cel care da banii, (initiativa care aapartinut actualului ministru al educatiei Ecaterina Andronescu sicare nu a fost niciodata pusa in practica). Si nicio institutie astatului nu poate penaliza acest abuz al Parlamentului.

In timp, la limita abuzului, poate fi considerata suspendarea decatre Parlament a sefului statului, pentru incalcarea Constitutieisi asta dupa ce Curtea Constitutionala sustinuse ca presedintele nua incalcat legea fundamentala.

In lumina celor de mai sus, discutia despre Parlamentulunicameral si reducerea numarului de parlamentari este o temaperiferica, desi importanta si ea. Pentru ca, chiar dacareferendumul va fi valid (trebuie o prezenta la urne de 50% si omajoritate care sa se pronunte "pentru"), masura ar urma sa fieaplicata din 2012 odata cu viitoarele alegeri legislative.

Pana atunci, presedintele va continua sa-si ignore rolul demediator (a facut-o in conflictul Guvern-Justitie - si apoi ce samediezi intr-o evidenta stare de abuz?), iar Guvernul (in ciudafaptului ca domina Parlamentul) isi va subrezi grav pozitia, nudoar din cauza ezitarilor, ci si pentru ca sustinerea sa inLegislativ nu are legitimitatea pe care ar trebui sa i-o deamajoritatea de care se bucura.

Care vor fi institutiile care vor sustine atunci statul?Parlamentul care este atacat din toate partile

(bun sau rau, Parlamentul este cea mai legitima institutie aunui stat democratic) si este detestat de popor caruia ii apartine"suveranitatea nationala pe care o exercita prin organele salereprezentative", cum spune art. 2 din Constitutie? Sau poatepresedintele? Si daca poporului ii apartine suveranitatea, pe cineva alege el sa-i exercite aceasta suveranitate? Va avea bruscincredere intr-un Parlament mai mic? Sau intr-un presedinte "maimare"? Jucam pe sarma.

Urgenta este gasirea echilibrului in sanul puterilor statului.Nici pentru o mie de mandate de presedinte nu merita sa te arzi cufocul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO