Opinii

Opinie Adrian Vasilescu: Urgenţele noului an

Autor: Adrian Vasilescu

04.01.2011, 23:50 21

În 2011, societatea românească va fi nevoită să rezolve toateproblemele urgente. Altfel, economia va rătăci pe căi înfundate.Dar întâi şi întâi trebuie să scăpăm de recesiune.

O bătălie grea va fi dată cu inflaţia. Dacă 2011 nu va fi un ancu inflaţie apropiată de media ţărilor Uniunii Europene, vom maipierde un tren. Fără să reuşim să punem punct, în acest an, visuluiîntreprinderilor neviabile că îşi pot găsi salvarea umflândpreţurile. Aşa cum de fapt au reuşit, de 20 de ani încoace, săsupravieţuiască fără să-şi rezolve problemele productivităţii şiale calităţii produselor.

Aşadar: inflaţie joasă! Dar lângă productivitate şicalitate!

De aici ar putea să înceapă urcuşul. Nu doar al producţieiindustriale, ca în anul de care abia ne-am despărţit, ci alîntregii economii. Şi încă n-ar fi de ajuns. Miza pe o altă ecuaţieeconomică, în care venitul să fie legat de rezultatele muncii, arfi soluţia optimă.

Economia noastră are însă nevoie de un nou avânt în planulperformanţei. Numai aşa vom putea să obţinem profit la nivelulresurselor consumate. Cu alte cuvinte, încă înainte ca să vedemcompaniile zbătându-se să atragă noi resurse, inclusiv financiare,important ar fi să folosească mai bine ceea ce deja au. Să obţinădeci un spor de câştiguri din cheltuielile pe care pot să leangajeze în activităţi productive încă din primele zile ale anului2011. Dacă această problemă va fi rezolvată, inclusiv în companiilestatului, vor fi mai mulţi bani pentru investiţii şi pentruconsum.

Să nu uităm însă de restanţe. Reporturile din anii trecuţi.Începând cu indiferenţa faţă de competitivitate, o boală nepermisde mult lungită. Şi cu "încăpăţânarea" unei mari părţi din economiede a pune accent pe cantitate. Fără a lichida aceste restanţe,nicio alchimie nu ne salvează. Iar elixirul creşterii economice,atât de mult visat de politicieni, va fi în zadar aşteptat. Maiales că de aici înainte, o vreme, nu vor mai fi posibile creşteride PIB bazate pe consum de importuri. Aşa că oferta internă debunuri şi servicii va fi marea şansă a ieşirii din recesiune în2011.

Angajarea într-o competiţie economică viguroasă, cu ţările dinjur în primul rând, pentru ca structura ofertei interne să răspundăexigenţelor pieţei, devine obligatorie în 2011. Ţel la care nu seva ajunge fără transfuzii cu sânge proaspăt.

Va fi deci nevoie de mai mulţi bani de la bănci: pentruinvestiţii şi pentru producţie; şi pentru consum, ca să aibăpopulaţia cu ce plăti cumpărăturile. Aşa ceva s-ar putea întâmplanumai dacă în economia noastră va creşte capitalul de încredere.Dacă nu va veni un nou val de încredere, care să prevesteascăvremuri mai bune, băncile nu vor înteţi creditarea. Nici pentrucompanii şi nici pentru populaţie.

Şi va fi nevoie totodată de mai mulţi bani din creşteri devenituri. Cât priveşte consumul populaţiei, chiar şi în condiţiileîn care băncile vor da mai multe credite, sursa principală de baniva continua să fie alimentată de câştigurile din muncă. Dacă însăvor creşte doar câştigurile, fără să fie intensificată munca, înexpresia ei normală (produse mai multe şi mai bune, pe care piaţasă le accepte) nu ne vom alege decât cu pagube. Fiindcă mai mulţibani pe piaţă, fără mai multă muncă eficientă, ar fi un pericolimens. Banii se vor duce în preţuri. Şi vom obţine doarinflaţie.

Veniturile nu vor creşte însă fără investiţii şi fără să aparănoi locuri de muncă performantă ori să fie restructurate celevechi. Numai aşa salariile pot creşte, dividendele pot fi mai mari,afacerile pot să meargă mai bine. Cu o condiţie însă: ca roataafacerilor, în loc să lâncezească, să se învârtească într-adevăr şisă producă un surplus de bani. Din produse şi din serviciicompetitive.

Salariile vor putea să crească numai dacă, în 2011, vom reuşi săînregistrăm sporuri în trei domenii producătoare de avuţie:performanţa, eficienţa şi competitivitatea. Aşa că va fi nevoie deo schimbare decisivă a comportamentului autorităţilor, alcompaniilor şi al populaţiei faţă de aceşti trei factori aducătoride prosperitate, de care depinde în ultimă instanţă şi ieşireaeconomiei româneşti din recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO