Opinii

Opinie Răzvan Voican: Dobânda perfectă (II)

Opinie Răzvan Voican: Dobânda perfectă (II)
17.10.2011, 00:04 718

Dobânda perfectă este dobânda care aşteaptă...

Care aşteaptă să vină o recoltă bună, să se ieftinească roşiile şi să fie ... perfectă.
Care aşteaptă să vină încă un val de isterie pe pieţele externe, să intre leul sub presiune şi să fie ... perfectă.
Care aşteaptă să vină FMI să apese mâna guvernului pe butonul preţului gazelor şi să fie ... perfectă.
Secretul perfecţiunii este tocmai aşteptarea, iar BNR l-a învăţat cel mai bine. De ce să tot mişti o dobândă perfectă? Peste şase, nouă sau douăsprezece luni tot se întâmplă ceva care să-i reconfirme perfecţiunea.
Pentru a unsprezecea oară la rând, Consiliul de Administraţie al BNR
ne-a spus la sfârşitul lui septembrie că dobânda este perfectă. Şi cum de n-ar fi? Dobândă de 6,25%, la inflaţie de 3,45% - care bancă centrală nu şi-ar dori aşa perfecţiune? Dacă mai stă mult inflaţia sub 4%, dobânda perfectă ar putea părea chiar excesivă. Dar la anul sigur se scumpesc gazele, poate îngheaţă şi grâul la iarnă, cine ştie ce se mai întâmplă cu zona euro şi atunci CA al BNR personificat de şeful său ne va linişti ca de fiecare dată: "V-am spus eu că dobânda e perfectă."
Neobosiţi, cei nouă membri al Consiliului de Administraţie al BNR bifează ritualul misterioaselor şedinţe de politică monetară cu deznodământ neclintit şi răspundere asumată în solidar.
Degeaba se irosesc raţionamente de analişti, modelări, simulări, sondaje de testare a aşteptărilor, resurse de fler şi talente în materie de predicţie. BNR nu conteneşte să anunţe "menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an". Culmea, 11 şedinţe de politică monetară nu par să fi fost de-ajuns pentru a convinge pe toată lumea că dobânda chiar este perfectă şi încă se mai găsesc voci care scormonesc după argumente şi îndrăznesc să anticipeze că "de data asta BNR chiar va reduce dobânda, nu mai are de ce să n-o facă". Inutil de amintit cum sunt strivite astfel de aşteptări de şablonul comunicatelor de presă ale băncii centrale.
Dobânda perfectă este doar a noastră. Alte bănci centrale n-au ajuns la ea şi când aud de recesiune încep să cugete că dobânda lor poate nu mai e perfectă.
Însă BNR pare să fi depăşit de mult faza îndoielilor. A văzut o economie căzută în recesiune, izbită în moalele capului de majorarea TVA, ridicată apoi într-un genunchi şi acum pocnită din nou de criza externă.
Reintră zona euro în recesiune? E treaba Băncii Centrale Europene, îndreptăţită prin statut să se preocupe şi de creşterea economică.
Treaba BNR este să-şi apere dobânda perfectă. Frisonează cineva la gândul că poate şi România va cădea din nou în recesiune? Cutează cineva să creadă că dobânda nu e perfectă? Dar n-aţi citit statutul BNR? N-aţi priceput că misiunea BNR este "ţintuirea" inflaţiei cu dobânda de 6,25% pe an?
Un scriitor al BNR se avântă în apărarea dobânzii perfecte şi titrează "Consumul nu are nici în mânecă şi nici în clin cu dobânda BNR". Ce se mai poate aştepta aşadar de la o dobândă care nu are nicio legătură cu consumul (conform înţelesului expresiei clasice "a nu avea nici în clin, nici în mânecă")?
Poate are ceva în clin cu cursul de schimb? Cu finanţarea deficitului bugetar sigur are ceva în mânecă, mai ales atunci când CEC Bank vine la repo şi ia 2,5 mld. lei pentru îndestularea Ministerului Finanţelor prins în lupta cu randamentele crescânde. Nici asta nu scrie în statutul BNR, dar probabil că banca de stat n-a mărturisit scopul împrumutului - operaţiune riscantă altminteri pe astfel de vremuri când se poate specula cu uşurinţă că o mare bancă grecească ar fi rămas într-o pană gravă de cash).
Drama unei dobânzi perfecte este să nu mai conteze. Şi scriitorul BNR spune că băncile nu o iau în seamă, oricât de perfectă ar fi, iar pentru asta sunt vinovate probabil doar băncile.
Atât de perfectă este această dobândă, încât şi BNR pare să uite de ea şi vine să încurajeze creditarea în moneda naţională printr-un Regulament, nu prin dobândă, şi ocărând "ignoranţa" celor care continuă să se împrumute în euro în loc să plătească dobânzi duble la lei.
După un an şi jumătate de imobilism ridicat la rang de politică monetară BNR a reuşit o dublă performanţă: să crească numărul celor care au renunţat să se mai aştepte la o scădere a dobânzii de politică monetară şi, încă mai rău, să crească numărul celor care cred că dobânda BNR nu mai are "nici în mânecă şi nici în clin" cu economia.
În jurul Băncii Centrale Europene au apărut discuţii privind reducerea dobânzii la euro pentru prevenirea reintrării în recesiune, iar o scădere nu este exclusă de analişti până la sfârşitul anului. Aceasta este dobânda care are şi în mânecă şi în clin cu economia României.
BNR rămâne cu Regulamentul şi cu dobânda ei perfectă.
Răzvan Voican este redactor-şef adjunct al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO