Opinii

Opinie Razvan Voican, ZF: Dobânda perfectă

Autor: Voican Razvan

09.02.2011, 23:55 77

BNR a găsit dobânda perfectă. Este de 6,25% şi merge la orice:şi la o inflaţie de 4%, într-o economie răvăşită de prăbuşirea PIBcu 7%, şi la o inflaţie de 8%, într-o economie rămasă fără sufludupă al doilea an consecutiv de cădere. Şi la un curs de 4,36lei/euro, şi la unu de 4,25 lei/euro. E bună şi la rupturi delichiditate pe piaţa monetară, şi la abundenţă. Este chiar perfectăşi a găsit-o BNR.

Nu are termen de expirare: a apărut în mai 2010 şi încă e bună.Garantează chiar Consiliul de Administraţie al BNR.

Este bună şi să ne facă să credem că inflaţia la final de an vafi de 3,4%. Pardon, de 3,6% după ultimele socoteli ale experţilorBNR, adică foarte aproape de ţinta de 3% "angajată" de bancacentrală pentru 2011. Aceasta este ţinta de inflaţie pentru careeconomia trage să-şi dea duhul cu dobânda de 6,25% la căpătâi. În2010 economia a "fibrilat" (că tot îi plac doctorului Franksmetaforele medicale) tot cu dobânda de 6,25%, de hatârul unei ţintede inflaţie de 3,5%. Dar ce să vezi? Inflaţia ieşi mai mare, de 8%,economia mai căzu cu 2%, BNR merse mai departe cu "ancorarea"aşteptărilor inflaţioniste.

Şi de ce nu? Că doar n-or mai creşte o dată accizele. Şi doar nus-o liberaliza tocmai de anul ăsta preţul gazelor sau al energiei.Dar chiar de-o fi aşa, doar pentru asta sunt clauzele desalvgardare în ghidul de buzunar al ţintirii inflaţiei. Ţintarămâne, rămâne şi dobânda, economia poate mai cade o dată. Până seplictiseşte şi se ridică singură.

Avem dobândă de 6,25% şi ne simţim bine. Nici nu mai vrem baniiieftini de la FMI după care ne dădeam de ceasul morţii acum douăluni, că nu mai are BNR unde să-i pună. Brusc, ne-a venit o ideemai bună: luăm alţi bani, dar de pe piaţă, prin MinisterulFinanţelor, la cost dublu.

Economia e tot în recesiune, o zice şi BNR, dar dobânda de 6,25%e bună. Şi de ce n-ar fi?

Ar fi putut să urce, că doar inflaţia o întrece cu mult, dar arfi putut să şi scadă, că doar economia e scufundată înrecesiune.

Dar nici n-a crescut, nici n-a scăzut. A rămas aşa, dobândăperfectă de 6,25%.

Iaca şi motiv de supărare pentru guvernator: ca în alte tristeocazii, nu s-a înţeles bine ce a făcut BNR. Nu se pune problema deatitudine pasivă între două acorduri cu FMI. "Decizia" de săptămânatrecută e chiar o mostră de "activism", zice guvernatorul posomorâtcă opţiunea BNR de a nu schimba nimic în politica monetară nu afost citită peste tot cum trebuie (ce-i drept, comunicatele BNR dedupă şedinţele de politică monetară nu au fost până acum însoţitede îndrumare întru corectă citire). De fapt, "activism" este unneologism care nu sugerează neapărat acţiune, ci mai degrabăpropagandă sau un tip de atitudine.

Oricum ar fi, guvernatorul ne dă chiar două variante deinterpretare a "deciziei": fie că BNR nu a majorat dobânda pemăsura nivelului ridicat al inflaţiei, fie că BNR nu a redusdobânda pe măsura recesiunii în care se zbate economia. În niciuncaz varianta greşită că nu ar fi făcut nimic.

Cu activism sau fără, BNR nu şi-a asumat nicio direcţie: nici numerge până în pânzele albe cu lupta contra inflaţiei pe care oinvocă atât de des, nici nu renunţă, cel puţin temporar, lacanoanele aşa-zisei politici de ţintire a inflaţiei, care îiinterzic să bage de seamă că economia s-a prăbuşit.

Nu putem şti dacă acest tip de "activism" este rezultatul unuivot propriu-zis în Consiliul de Administraţie al BNR ori o asemeneaprocedură este inutilă în ipoteza că toţi cei nouă membri gândescla fel ca şi guvernatorul care prezidează acest organism. Deşi estevorba despre nu mai puţin de nouă membri aleşi de Parlament,guvernatorul rămâne "vocea", misiunea membrilor simpli aiConsiliului fiind să se alinieze pe scaunele din primul rând laconferinţele de presă în care şeful lor explică. Nimeni nu arepăreri, opinii, consideraţii. Nici social-democratul FlorinGeorgescu, nici liberalul Bogdan Olteanu. Nici Marin Dinu, decanulFacultăţii de Economie din ASE, nici Nicolae Dănilă, fostpreşedinte al BCR. Disciplina se respectă, transparenţa e doarpentru naţii mai răsărite de la vest de Nădlac.

BNR nu are treabă decât cu inflaţia, dar, în mod dramatic, toţifactorii de risc care îi ameninţă ţinta de inflaţie sunt în afarasferei sale de influenţă, după cum se exprimă în comunicatul desăptămâna trecută.

Altminteri, guvernatorul şi-a început anul profesional 2011înfruntând gerul în costum pe treptele palatului BNR pentru poza cupreşedintele Traian Băsescu venit în vizită cu premierul său EmilBoc să discute de economie. L-a primit şi pe noul ministru definanţe Gheorghe Ialomiţianu, alături de care guvernatorul va semnacurând încă un acord cu FMI (al nouălea pe care îşi pune numele încariera de 21 de ani ca guvernator).

Dar în ciuda deselor contacte cu puterea executivă, BNR zice căse teme de eventuale inconsecvenţe în continuitatea "consolidăriifiscale şi a reformelor structurale". Şi îşi tratează "teama" cudobânda de 6,25%. Că de economie rămâne să se ocupe doctorul de laFMI.

Răzvan Voican este redactor-şef adjunct alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO