Opinii

Opinie Sorin Pâslaru: De ce ar trebui interzise la stat expresiile „Nu prevede legea“ şi „Nu este problema noastră“

Autor: Sorin Pâslaru

30.09.2010, 23:05 20

Toate ziarele din România primesc pe e-mail în fiecare zi demiercuri, adică în ziua şedinţelor de guvern, un mesaj de la Biroulde Presă al Guvernului cu ordonanţele de guvern, hotărârile şiproiectele de legi care vor fi discutate în această zi.

Problema este că, în ciuda faptului că legea transparenţeiactelor administrative cere ca toate proiectele de lege sau deordonanţă să fie publicate pe site-urile instituţiilor iniţiatoare,aceste proiecte cad ca din cer şi nimeni nu ştie de ele.

Este şi cazul ultimei şedinţe a guvernului, în care s-a hotărâtanularea impozitului minim, o modificare a legii societăţiicomerciale sau micşorarea plafoanelor de investiţii pentru firmelecare primesc ajutor de stat.

Legislaţie de interes pentru business, dar asupra căreiabusinessul nu a apucat să se pronunţe deloc, pentru că a venit, caşi celelalte proiecte, legi, norme şi hotărâri, de undeva de sus,peste noapte.

Ziarul Financiar a ridicat această chestiune departamentuluipurtătorului de cuvânt al Guvernului: de ce nu sunt publicate pesite-ul guvernului proiectele de legi şi de ordonanţe înainte deadoptare, dar răspunsul primit a fost, bineînţeles, în pur stilfuncţionăresc, "nu este problema noastră".

Dar a cui? A ministerelor iniţiatoare şi a SecretariatuluiGeneral al Guvernului. Într-adevăr, ministerele şi Secretariatul(despre care puţini ştiu că are, la rândul său, un departament alpurtătorului de cuvânt!) publică pe site-urile lor anumite proiectede lege şi ordonanţe, dar nu cele care vor fi discutate în cadrulşedinţei de guvern.

Şi nu ar fi mai simplu, am întrebat guvernul, ca odată ce biroulde presă al guvernului transmite prin e-mail în redacţii agendaşedinţei de guvern, la fiecare proiect de lege să fie specificatămăcar adresa de web unde este postat proiectul respectiv sau maidirect să existe chiar pe site-ul guvernului aceste proiecte delege?

"Dar nu prevede legea", a venit, normal, răspunsul.

"Nu este problema noastră, ci a altei instituţii" şi "Nu prevedelegea" - acestea sunt scuturile oricărui funcţionar din România.Este posibil ca fiecare să le repete de 10 ori pe zi, mai ales încazul celor de la ghişeu, care stau faţă în faţă cucontribuabilii.

Din păcate, oameni tineri, care au lucrat şi în sectorul privat,nu consideră că simplificarea comunicării este o chestiuneesenţială şi se folosesc cât pot de aceste scuturi.

Când vin la negocieri, reprezentanţii instituţiilorinternaţionale sunt de multe ori surprinşi nu atât de nivelulintelectual al partenerilor de discuţii, ci de organizarea slabă,de lipsa unor mecanisme eficiente de redactare a documentelor, delipsa arhivelor, de circuitele ineficiente ale dosarelor.

Deficitul este la chestiuni de tehnică instituţională, careprovin de fapt din neadoptarea unor principii de administraţie.

Nu vezi în administraţia românească dosare pe problemele majorecare să fie predate de la un ministru la altul, nu vezi rapoartedeterminate de diverse evenimente care să creeze mecanismecorectoare.

Doar un şir nesfârşit de legi şi ordonanţe care apar din neant,despre care nimeni din cei vizaţi nu a fost întrebat, care trebuieapoi corectate, pentru că, nu-i aşa, realitatea e altfel.

În orice proiect de lege care urmează să fie adoptat în Franţa,spre exemplu, fiecare articol al legii este urmat de o explicaţie -de ce este necesar şi ce rol are acel articol sau alineat pentrufuncţionarea legii.

În România, până acum câţiva ani, textele de lege nu erauînsoţite de nimic. Acum, se face un pospai de expunere de motive,adică nişte cuvinte înşiruite cu idei generale, fără cifre sauevaluări de impact. Şi se trece grabnic la legiferare.

Când guvernul cere prin ordonanţe transparenţa contractelorbancare, despre care se discută acum foarte mult, ar fi cazul sălucreze pentru propria transparenţă.

Mai ales că, dacă proiectul acelei ordonanţe ar fi stat osăptămână-două pentru consultare pe site-ul guvernului, poate că arfi avut o formă mai bună, care să nu necesite rectificăriulterioare, aşa cum se dovedeşte că este cazul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO