Opinii

Opinie Sorin Pislaru: Asta mai lipsea Romaniei - sa cada Guvernul!

13.10.2009, 23:30 25

Indiferent cine este vinovatul turbulentelor din politica,oamenii se uita la schimbarea de guverne din ultima luna si nuinteleg nimic.

De ce a fost demis Nica? De ce s-a retras PSD? De ce trebuiaguvernul Boc 2 dat jos? De ce a cazut ieri Guvernul?

Si daca cineva ar fi avut un plan sa mareasca dezgustulromanului fata dede politica, nu ar fi reusit mai bine. Tocmai acumera nevoie de tot acest tam-tam, cand afacerile cad si oameniisperiati de ziua de maine nu mai cumpara nici masini, nici case siincet-incet nici alte bunuri de uz cotidian?

In acest moment, distanta partidelor fata de oameni este uriasa.Niciuna din problemele fiecarei categorii sociale nu este adresatade preocuparile politicienilor.

In mediul rural, doar banii din strainatate mai tin in viatacomunitatile. Oamenii stau cu rosiile la marginea drumurilor,pentru ca nu mai reusesc sa aiba acces nici in pietele orasuluiunde locuiesc. Salariul minim nu este respectat. Putinele locuri demunca locale sunt platite cu 3-400 de lei lunar, iar la cele urbanenu se poate ajunge pentru ca retelele de transport auto si de caleferata sunt decimate.

In mediul urban, oamenii sunt sufocati de poluare si deambuteiaje in orasele mari, iar in orasele mici de saracie. Existainsule de bunastare, salariile sunt pe medie mai mari decat in urmacu patru ani, dar se consuma mult din resursele viitorului. Unuldin exemple este felul cum sunt platite salariile. Din cauzacontributiilor sociale sufocante, majoritatea salariilor pestesalariul mediu pe economie din mediu privat sunt platite la negrusau gri, prin forme care evita taxele si contributiile. Acestea nusunt de fapt decat costuri amanate. Profiturile companiilor cuastfel de practici sunt false, veniturile celor platiti astfel suntfalse, pentru ca arunca costurile in viitor. La fel cum aruncaorasele gunoiul in gropi neecologizate.

Castigurile de productivitate obtinute ca urmare a valului deinvestitii straine din ultimii ani se epuizeaza in lipsa uneiadministrari eficiente a resurselor comune - adica in lipsainvestitiilor concrete in educatie, infrastructura si sistemulpublic de sanatate.

Ce este de facut in acest moment? De unde pot veni resursele deschimbare, in conditiile in care in ultimii patru ani am avut toatecele trei partide la putere, in combinatii de doua luate catedoua?

Trebuie sa vina din acele zone ale societatii si ale statuluiunde exista expertiza. Fara implicare sociala si politica, Romanianu va merge mai departe. Germania, Franta, Marea Britanie n-au fostbogate dintotdeauna. Dar democratia si capitalismul, decilibertatea de a decide cine sunt conducatorii si libertatea de aintreprinde au adus prosperitatea.

Un exemplu de institutie care a stat prea mult "pe margine" inaceasta perioada este Banca Nationala, unde tocmai s-a numit un nouConsiliu de Administratie.

Sunt specialisti acolo care trebuie aparati in fataintruziunilor politice? Foarte bine. Atunci sa treaca la treaba.Guvernul are nevoie de specialistii BNR. Nu se stiu salariile de laBanca Nationala, "pentru ca trebuie sa fie aliniate cu cele alespecialistilor din Europa", dupa cum a raspuns viceguvernatorul BNRFlorin Georgescu la intrebarea unui parlamentar.

De acord, specialistii trebuie platiti corespunzator. Dar taraare nevoie de acesti specialisti acum, cand este la nevoie. Nu infiecare zi loveste un tsunami financiar. Nu in fiecare zi esti inpericol ca stat sa fii dat peste cap din punct de vedere economicsi sa ai nevoie sa te imprumuti cu jumatate din bugetul tariipentru a supravietui.

Nu poti, de exemplu, sa fii 10 ani de zile intr-o pozitieobscura in BNR, de consilier, si apoi sa ceri preluarea functiei deviceguvernator, fara sa arati ca esti bun pentru Romania acolo undearde - adica la Ministerul de Finante.

Ministerul de Finante are 40.000 de angajati si trebuie sa tinape picioare o tara. Banca Nationala are 3.000 de angajati si inprimul rand are ca obiectiv sa tina inflatia sub control.

De ani de zile, Guvernul este discreditat constant din punct devedere al politicilor economice. Dar ministrul de finante esteplatit de sase ori mai putin decat primii 10 oameni din BancaNationala. Atunci de unde competenta si disponibilitate pentru oasemenea sarcina?

Nu poate fi nicio institutie din Romania refugiu pentru nimeni,indiferent cat de bun ar fi ca specialist, iar cei bine platititrebuie sa vina la datorie, la greu.

Sorin Paslaru este redactorul-sef alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO