Opinii

Opinie William Hague, ministrul de externe al Marii Britanii - Planul de austeritate al Guvernului britanic: "Refacerea economică începe acasă“

Autor: William Hague

24.10.2010, 23:37 15

Săptămâna trecută, Guvernul de coaliţie al Marii Britaniii aanunţat planurile bugetare pentru următorii patru ani. Luăm măsuriurgente pentru a reduce datoria naţională şi pentru a rezolvaproblemele fiscale moştenite de la guvernarea anterioară. Amdovedit că avem hotărârea şi soluţiile necesare pentru a neadministra din resursele existente. Ne propunem să revigorămimplicarea diplomatică britanică la nivel internaţional,dezvoltându-ne relaţiile cu economiile emergente şi transformând înacelaşi timp Marea Britanie în destinaţia numărul unu pentruafaceri şi investiţii. Suntem conştienţi că refacerea economicăîncepe în primul rând acasă, dar este necesar să privim şi dincolode graniţele noastre pentru a găsi noi parteneri şioportunităţi.
Amploarea provocării economice este uriaşă. Am moştenit unul dintrecele mai mari deficite bugetare din Europa şi din G20. Dar avem oviziune clară asupra viitorului ţării noastre. Am decis să creştemcheltuielile în zonele prioritare - îngrijire medicală pentrucetăţenii britanici, educaţia copiilor noştri, securitatea naţiuniişi infra­struc­tura ce stă la baza dezvoltării econo­mice.Construim o societate mai echita­bilă şi mai responsabilă, cuoportunităţi spo­rite pentru cei care vor să iasă din sărăcie şi cuasistenţă a statului concen­tra­tă pe cei care au cu adevăratnevoie de ea.
Reformăm administraţia publică - prin creşterea transparenţei şi aresponsabilităţii, oferind mai multă putere şi răspunderecetăţenilor, pentru a permite o dezvoltare sustenabilă aserviciilor publice. De asemenea, con­struim o economie maiputernică, care să genereze mai multe locuri de muncă, investiţiişi o creştere economică bazată pe redresarea sectorului privat. Amprotejat pe cât posibil acele zone ale cheltuielilor publiceimportante pentru creşterea economică şi am urmărit reforme care săle facă mai rentabile.
Ştim că nu putem avea o creştere economică sustenabilă fără unsistem sănătos de finanţare publică. Am creat un nou birouindependent pentru responsabilitate bugetară (Office for BudgetaryResponsibility), drept urmare capacitatea de a determina creştereaeconomică şi previziunile fiscale revine acum unui organismindependent, imun la tentaţiile politice. De asemenea, ne-amangajat să eliminăm deficitul structural al Marii Britanii până lasfârşitul mandatului acestui Parlament - o iniţiativă salutată deFMI, care o consideră o cale necesară pentru a asigurasus­tena­bilitatea fiscală şi o redresare econo­micăechilibrată.
Revizuirea cheltuielilor face parte dintr-un plan ambiţios de acrea unul dintre cele mai competitive medii de afaceri din lume.Înţelegem că viitorul economiei britanice este unul bazat peinvestiţii, raţionalizare şi export şi suntem hotărâţi să folosimplanurile noastre de consolidare fiscală ca o rampă de lansarepentru creşterea şi redresarea sectorului privat.
Începând cu 2011, vom reduce trep­tat impozitul pe profit până la24%, aducându-l la cel mai mic nivel din G7 şi printre cele maiscăzute din G20. Vom reduce treapta minimă a impozitului pe profitla 20%. Vom scădea impozitul pentru dividende pentru antreprenori.Vom reduce contribuţiile la asigurările sociale pentru angajatori,vom extinde ajutorul pus la dispoziţia întreprin­derilor micipentru accesarea creditelor şi vom face din Regatul Unit cel maiaccesibil loc din lume pentru a începe o afacere.
Dar să nu uităm că, pe tot parcursul recesiunii, Marea Britanie arămas pe locul şase în topul celor mai mari eco­no­mii ale lumii.Avem una dintre cele mai flexibile pieţe de muncă din Europa.Conform Organizaţiei pentru Dez­vol­tare şi Cooperare Economică,antre­pre­no­rii din ţara noastră au de înfruntat ce­le mai puţineobstacole din lume. Ser­viciile noastre financiare de neegalat,com­petenţele noastre solide, orien­tarea şi perspectivele noastreglo­bale, talen­te­le noastre creative, uni­ver­sităţile noastrere­cunoscute pe plan in­ternaţional şi po­ziţia noastră cen­tralăîn­tre fusul orar asia­tic şi american - toate aces­teade­mon­strează că suntem o eco­nomie ac­ce­sibilă şi deschisămediului de afaceri.
Deci, avem o bază solidă pe care putem construi. Păstrând aceastăidee în minte, dorim să oferim un nou avânt comercial relaţieinoastre cu România. Ţările noastre au deja o cooperare bună îndomeniul economic. Vrem să lucrăm în continuare cu România pentru adezvolta pieţe noi şi a ridica barierele din caleainvestiţiilor.
Avem încredere că facem paşii necesari, atât în Marea Britanie câtşi la nivel extern, pentru a ajuta la redresarea economică şipentru a contribui la stabilitatea şi prosperitatea economieiglobale.

William Hague este ministrul de externe al MariiBritanii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO