Opinii

Preliminariile unei crize politice

10.03.2005, 00:00 25

DeclaraTiile facute de Traian Basescu pe postul public de televiziune privind alegerile anticipate, dar si posibilitatea ca Theodor Stolojan sa fie port-drapelul Aliantei intr-un eventual scrutin anticipat risca sa arunce in aer stabilitatea cabinetului de coalitie.


Daca prin indicarea lui Stolojan ca vector electoral al Aliantei Basescu s-a dovedit cel putin lipsit de eleganta si de colegialitate fata de Tariceanu (al doilea om politic in topul credibilitatii, conform ultimelor sondaje), prin insistenta cu care vorbeste de alegeri anticipate Basescu a deranjat foarte tare o parte din membrii coalitiei. Apelul la Stolojan reprezinta o dubla lovitura a lui Basescu impotriva PNL. Pe de o parte, presedintele tarii contesta capacitatea proaspatului presedinte liberal de a-si conduce partidul si, eventual, Alianta in alegeri, iar pe de alta parte ii submineaza autoritatea si pozitia de prim-ministru.


Dincolo de relatia Basescu - Tariceanu, tema alegerilor anticipate loveste puternic in UDMR si PUR. Acesta este si motivul pentru care UDMR, sustinut tacit de PUR si PNL, a cerut ieri in mod oficial o intalnire cu presedintele, episodul petrecandu-se taman cand seful statului se pregatea de intalnirea cu Bush. Cele doua partide minore ale coalitiei de guvernare nu pot accepta solutia anticipatelor pentru ca ar insemna sa-si semneze propria condamnare politica. Basescu stia foarte bine acest lucru atunci cand a lansat subiectul si mai stia ca din punct de vedere constitutional, fara sprijinul lor, nu poate dizolva Parlamentul pentru a organiza anticipate. Doresc sa fac aici o paranteza pentru a lamuri o chestiune foatre importanta de natura juridica. Multi analisti, dar si unii reprezentanti ai coalitiei au sugerat ca simpla demisie consecutiva a cabinetului ar putea duce la anticipate, ceea ce este profund fals. Conform articolului 89, alin. 1 din Constitutia Romaniei, presedintele poate sa dizolve Parlamentul, adica sa convoace alegeri anticipate, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Prin urmare, Cabinetul Tariceanu poate sa-si dea demisia de zece ori; daca Parlamentul acorda votul de investitura unei noi echipe guvernamentale (iar PUR, UDMR, PSD, PRM si chiar PNL au tot interesul sa o faca), presedintele nu are cum sa-l dizolve. Deci, toata discutia cu alegerile anticipate devine un subiect fals de comedie al carui unic efect este ca tensioneaza relatiile si asa nu prea cordiale din cadrul coalitiei.


Torpila lansata luni de presedintele Basescu readuce in atentie cunoscuta sa dimensiune conflictuala si il reactiveaza pe Traian Basescu in postura de demolator de guverne. Ne aflam in fata unui gest prin care presedintele jucator nu compromite doar Alianta, ci si sprijinul electoral propriu. Basescu face exact ceea ce se astepta de la el sa nu faca. Sigur, din punctul sau de vedere, el traieste in continuare periculos si joaca la limita. Partea proasta este ca acum nota de plata nu o achita doar membrii de partid sau bucurestenii, ci o tara intreaga care are nevoie ca de aer sa fie guvernata in liniste si sa traiasca mai bine...
remus.stefureac@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO