Opinii

Privatizarea BCR, fara americani

18.07.2005, 19:42 8

Strategie agresiva, bazata pe pret, pe potenta financiara data de un consortiu si pe faptul ca ar trezi interesul altor companii americane pentru Romania. Asa isi anuntau intrarea in cursa pentru BCR americanii de la Texas Pacific Group, un fond de investitii infiintat in 1993 de mai multi oameni de afaceri, si de la Citigroup Venture Capital International, divizia de investitii pentru pietele in dezvoltare a celui mai puternic grup financiar la nivel mondial, Citigroup.

Imediat dupa trimiterea scrisorii de intentie, consortiul s-a grabit sa anunte ca daca va castiga pachetul majoritar de actiuni la BCR, prima miscare ar fi fost sa aduca manageri straini.

Cu alte cuvinte, americanii se pozitionau din start ca investitori financiari, care urmaresc maximizarea profitului obtinut in momentul retragerii dintr-o investitie pe termen limitat.

De mirare este faptul ca nimeni nu le-a spus dinainte ca ar putea avea o problema in privinta incadrarii in statutul de institutie financiar-bancara cerut in anuntul de privatizare.

Chiar in saptamana de dinaintea exprirarii termenului de trimitere a scrisorilor de intentie, o numeroasa delegatie de reprezentanti ai consortiului a facut o vizita la Banca Nationala. Desi este de presupus ca ar fi avut ocazia sa afle despre reglementarile BNR in privinta statutului persoanelor juridice care sunt acceptate ca actionari semnificativi ai unei banci comerciale, americanii au continuat sa creada in sansa lor, afirmand public ca Texas Pacific Group si Citigroup Venture Capital International au obtinut anul trecut venituri "cat toti ceilalti competitori la un loc".

Cine este Texas Pacific Group? O companie de investitii cu birouri in San Francisco, Washington, New York, Fort Worth si Londra, cu un portofoliu care include marcile Burger King, Seagate, J.Crew, Bally si Ducati, si care are impreuna cu partenerii afiliati un capital angajat total de peste 15 miliarde de dolari, din care peste trei miliarde de dolari reprezinta investitii in tehnologii si telecomunicatii. Acest fond urma sa preia cea mai mare parte din pachetul majoritar de actiuni ale BCR, in detrimentul fondului de venture capital al Citigroup. De ce a ales Citigroup aceasta formula pentru a participa la privatizarea BCR nu a explicat nimeni oficial. Presedintele Citibank Romania, Witold Zielinski, a declarat ca filiala locala nu este in nici un fel implicata in proiect, afirmand ca banca are o strategie de dezvoltare care vizeaza extinderea organica a activitatii. Atat de neimplicata a fost Citibank Romania incat colegii de grup de la fondul de venture capital par sa nu fi aflat ca potrivit articolului 15 alineatul 1 din Norma BNR 10/2004, "fondurile cu capital de risc, fondurile de investitii ori alte organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, fara personalitate juridica (..) nu pot participa ca fondator sau actionar semnificativ la capitalul social al unei banci".

Iar Citigroup Venture Capital International este chiar un astfel de fond care administreaza investitii private in America Latina, Asia, India, Europa Centrala si Africa. Iar alaturi de acestea ar fi intrat si BCR. Si-ar fi vandut acest fond participatia la BCR catre Citibank dupa un numar de ani, alaturi de Texas Pacific? Probabil, insa raspunsuri oficiale nu exista si nici nu mai conteaza atat timp cat consortiul a fost eliminat din cursa in conditiile in care nu putea primi un rating. Au ramas in competitie zece banci, de la care statul incearca sa obtina cel mai mare pret posibil. In urma cu sapte ani, statul a vandut 51% din actiunile celei de-a doua banci de pe piata, BRD, pentru 200 de milioane de dolari. De data asta, e vorba de o banca ale carei active se apropie de sapte miliarde de euro si are pozitie dominanta pe piata in crestere rapida. Estimarile pietei privind pretul merg de la 1,5 la 2 miliarde de euro, iar numarul competitorilor, dintre care trei cu active care tind spre 1.000 de miliarde de euro, ar putea contribui la obtinerea unui pret cat mai bun.



* Razvan Voican este redactor-sef adjunct la ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO