Opinii

Romanii vor avea puterea sa se schimbe si de data aceasta

23.12.2009, 23:45 20

2009 va ramane mult timp in memorie. Si nu neaparat pentru ca anaruit parca peste noapte un drum care abia se ivea ca iesire dintranzitie, ci pentru ca a dat lovituri unor convingeri.
Dupa ce Occidentul a intervenit cu mii de miliarde de euro din banipublici pentru a sustine banci si asiguratori care altfel s-ar fiprabusit, multi isi pot pune intrebari asupra functionariimecanismelor economiei de piata.
Dar capitalismul nu inseamna numai aceasta puternica tehnostructura- top managerii care nu mai depind de actionari ci de ei insisi,care conduc giganti a caror cadere este insuportabila pentrueconomie -, ci vanzatorul de hot-dog de la coltul strazii,crescatorul de vaci care se trezeste la patru dimineata, actuarulcare lucreaza 12 ore pe zi pentru a scoate cea mai buna polita deasigurare.
Inseamna competitie si inovatie, inseamna cerere care merge dupaprodusele ieftine si de calitate.
Fara convingerea ca este pe un drum bun, societatea nu poate mergemai departe. Oamenii pot accepta o zi, un an, un deceniu: bun, astae situatia, este o cadere, dar au nevoie sa vada o directie, savada malul celalalt.
Oamenii pregatiti si dedicati vor gasi cai de iesire. Pacat de ceizece ani pierduti pentru majoritatea populatiei, anii 1990-2000,cand am mers inainte si inapoi, cand nimic nu a iesit incat totul atrebuit sa fie luat de la capat.
De efortul acelor ani de inflatie, devalorizare si putere decumparare minima, in care vietile a milioane de romani au fostintoarse pe dos, este bine sa ne aducem acum aminte intr-un an decumpana ca 2009.
Socul acestei crize a fost atat de mare incat a stricat aniversareacelor 20 de ani de libertate.
Dar are aceasta tara resurse sa depaseasca situatia? Daca ne uitamla exemplul Poloniei care a reusit sa ramana oarecum insularizata,protejata de valul scaderilor - unele brutale, de razboi, dintarile letone - vedem ca se poate.
Ce are Polonia si nu are Romania? Are in primul rand un capitalprivat autohton puternic, care creeaza oferta pentru consumullocal. Pana cand Romania nu va gasi o cale sa lege consumul urbande productia rurala altfel decat prin porcul carat in portbagaj, nuva putea sa creasca media bunastarii.
Deficitul de organizare este urias. Cand presedintele vorbea demodernizarea statului, oamenii stateau zeci de ore in nameti printara. Poate ar fi de inteles pe viscol, dar cum sa mai explici cala trei zile de cand ninsoarea s-a oprit, kilometrul zero alBucurestiului este inecat in zapada?
Mii de angajati sunt in cumpana in aceste zile in Romania.Managerii lor le spun ca produc o marfa care nu are destulacautare. Guvernul, Banca Nationala, bancile - cine este deasupralor - nu sunt in stare sa relanseze cererea in economie. Companiilela randul lor nu stiu sa-si reorganizeze oferta astfel incat saaiba cerere.
Nimeni nu intelege parca cel mai simplu lucru: traversam o perioadade scadere a cererii, iar pana nu o vom relansa intr-un fel saualtul economia nu poate reporni.
Exista riscul ca oamenii pusi in astfel de situatii sa creadadespre ei insisi ca nu si-au facut treaba. Poate nici ei nu au avutdestule idei, n-au lucrat suficient sau poate au cerut prea multeresurse.
Dar solutia este la ei. Asa cum managerii i-au cautat si i-auplatit pentru ceea ce stiu sa faca, ei vor trebui sa fie atat debuni incat sa fie iar vanati si managerii care le spun acum: marfavoastra nu are cautare - sa ii cheme inapoi. Cand Nokia a decis sanu mai faca cizme de cauciuc, ci telefoane mobile, nu a fostusor.
Si companiile, si oamenii vor invata sa se adapteze la noua cerere.Si chiar o vor inventa daca nu exista. Poate ca cea mai buna lectiea celor 20 de ani de tranzitie este ca romanii stiu si sunt dispusisa invete, chiar la 40 de ani. Milioane si-au luat viata in mainisi au plecat in Vest, alte milioane au invatat acasa noile limbistraine cerute pe piata, sa lucreze cu computerul, sa-si faca ofirma, sa fie manageri.
Romanii vor avea puterea sa se schimbe si de data aceasta. Altasansa nu au.
Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO