Pensii private

Ce inseamna randamentul minim garantat

26.11.2007, 20:40 57

Fondurile de pensii private (atat cele obligatorii, adica pilonul II, cat si cele facultative, adica pilonul III) au cerinte stricte legate de randamentul minim pe care il pot obtine. Randamentul minim garantat pentru fondurile de pensii private este stabilit prin legislatie, iar respectarea acestuia va fi urmarita de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
La pensiile private facultative (pilonul III), randamentul minim care trebuie obtinut de fiecare fond de pe piata este legat de randamentul minim al tuturor fondurilor. Cel minim garantat nu poate cobori sub minima dintre jumatate din randamentul mediu pe ultimii doi ani al tuturor fondurilor si randamentul mediu pe ultimii doi ani minus patru puncte procentuale.
De exemplu, daca fondurile facultative au in ultimii doi ani un randament mediu de 10% pe an, atunci randamentul minim garantat va fi de 5% (minima dintre 5% si 6%). Metoda este numita "garantie relativa la piata" si este larg practicata de autoritatile de reglementare si supraveghere din regiune.
La pensiile private obligatorii (pilonul II), legea prevede ca randamentul minim garantat va fi stabilit de catre CSSPP in periaoda imediat urmatoare. In regiune, autoritatile folosesc fie sistemul "garantie relativa la piata", fie o legatura cu o curba de randament pe termen lung (de exemplu, definirea randamentului minim in functie de randamenul titlurilor de stat pe termen lung).
Oricare ar fi metoda folosita de legislatie, stabilirea unui randament minim pe piata este un element de siguranta in plus pentru fondurile de pensii private.

Cum procedeaza vecinii

Cerinte de randament minim pentru pensiile obligatorii (pilonul II) in regiune:

Polonia
Randamentul minim garantat nu poate cobori sub minima dintre:
randamentul mediu real (peste inflatie) al tuturor fondurilor pe ultimii trei ani, minus patru puncte procentuale;
jumatate din randamentul mediu real al tuturor fondurilor pe ultimii trei ani.

Bulgaria
Randamentul minim garantat nu poate cobori sub minima dintre:
randamentul mediu al tuturor fondurilor pe ultimii doi ani, minus trei puncte procentuale;
60% din randamentul mediu al tuturor fondurilor pe ultimii doi ani.

Croatia
Randamentul minim garantat este de o treime din randamentul mediu ponderat (cu activele) al tuturor fondurilor, in ultimii trei ani.

Ungaria
Randamentul minim garantat (conform legislatiei valabile pana in 2002) era definit in functie de un procent din randamentul mediu al titlurilor de stat pe termen lung. In prezent, fondurile sunt obligate sa declare un randament-tinta, dar neatingerea acestuia nu are consecinte legale.

Sursa: studiu 2007 al Allianz Global Investors

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO