Pensii private

CSSPP: Fuziunile dintre companiile de pensii trebuie sa astepte legislatia necesara

CSSPP: Fuziunile dintre companiile de pensii trebuie sa astepte legislatia necesara

Click pentru imaginea marita

10.12.2007, 19:08 13

CSSPP va lansa in dezbatere publica legislatia privind fuziunile si achizitiile dintre companiile si fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) in primele doua luni din 2008, a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
"In acest moment avem norma privind fuziunile si achizitiile in dezbatere si analiza interna. Vom lansa aceasta norma in dezbatere publica in primele doua luni ale anului viitor", a precizat seful Comisiei.
El a adaugat ca exista inca multe puncte care trebuie clarificate, unul dintre cele mai importante fiind daca fuziunea a doi administratori de pensii va insemna sau nu in mod automat si fuziunea celor doua fonduri.
Daca da, atunci participantilor la cele doua fonduri ar trebui probabil sa li se ofere ocazia mutarii la un alt fond fara plata penalitatii de transfer, pentru a nu le impune automat conditia de participant la noul fond. In situatia opusa, in care doi administratori fuzioneaza, dar nu fuzioneaza si fondurile, apare problema ca o companie de pensii va avea in gestiune doua fonduri, fapt care contravine legii.
Toate aceste probleme isi vor gasi insa in perioada urmatoare solutiile legislative, spune Oancea. Oricum, eventualele solicitari de fuziuni intre companii sau fonduri va trebui sa astepte intrarea in vigoare a acestei norme, fara de care Consiliul Comisiei nu va putea aviza nicio astfel de tranzactie, a mai declarat el.
Fuziunile si achizitiile au redus semnificativ numarul de fonduri de pensii de pilon II in regiune, dupa cum arata datele autoritatilor de supraveghere. In Ungaria, care a introdus pilonul II in 1998, 38 de fonduri de pensii obligatorii s-au aliniat la start, dintre care doar 30 au ramas pe piata anul urmator (in 1999). Fuziunile au redus in continuare numarul de fonduri: in 2003 doar 18 fonduri mai activau. In ultimii doi ani insa a avut loc o tendinta contrara: doua noi fonduri au aparut, ducand numarul total la 20.
In Croatia (unde reforma a fost aplicata in 2002), reducerea numarului de fonduri a avut loc doar in primul an dupa start, cand din cele 7 fonduri de la inceput au mai ramas doar 4. In Polonia (care a introdus pensiile obligatorii in 1999), 21 de fonduri au luat startul, numarul acestora conservandu-se si in primul an dupa inceputul reformei (2000), pentru a ajunge la 15 fonduri in 2004. De atunci, numarul fondurilor de pe piata a ramas constant la 15.
Bulgaria este exceptia de la regula reducerii numarului fondurilor de pe pilonul II. Startul reformei a avut loc in 2002 cu 8 fonduri, numarul acestora ramanand constant pana anul acesta, cand pe piata a mai aparut un fond de pensii obligatorii. Asadar, scenariul privind numarul de fonduri a fost diferit in fiecare dintre cele patru state mentionate.
Ramane de vazut care va fi situatia in cazul Romaniei: cate fonduri vor ramane pe piata la anul, din cele 18 care alearga acum dupa clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO